Predstavljena knjiga Tihomira Dujmovića : Tko mi zabranjuje kolumne

- 10. lipnja 2014.

Drniški ogranak Matice hrvatske sinoć je priredio predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića „Tko mi zabranjuje kolumne”. Uz autora na tribini su govorili Davor Gaurina predsjednik ogranka Matice hrvatske Drniš, Nikola Lovrić zamjenik gradonačelnika Drniša, dr Goran Dodig i Dražen Budiša.

Foto: Nino Matić

Otvarajući skup u dobro ispunjenoj maloj gradskoj vijećnici, domaćin promocije Davor Gaurina predsjednik drniškog ogranaka Matice hrvatske je kazao:

{play}audio/davor_gaurina_100614.mp3{/play}

Okupljene je potom pozdravio Nikola Lovrić zamjenik gradonačelnika koji je kazao da je novinar Dujmović čovjek koji duboko promišlja stvarnost u prvom redu kao domoljub,izrazivši želju da ovu knjigu pročita i što više Drnišana. O samom autoru i njegovom radu Lovrić kaže:

{play}audio/nikola_lovric_100614.mp3{/play}

Tihomir Dujmović otvara teme koje su više od dnevno političkog događaja , koji nisu tek dio naše prošlosti već teme koje duboku zadiru u našu stvarnost i preko toga u našu budućnost kazao je predstavljajući knjigu dr Goran Dodig. Iz knjige moramo izvući i neke pouke i moramo imati vjeru u bolju budućnost i u svoj narod, ističe dr Dodig:

{play}audio/goran_dodig_100614.mp3{/play}

Dražen Budiša je najprije izrazio veliko zadovoljstvo što je u svom Drnišu i među svojim sugrađanima. Dujmovićev rad prati već 20 godina pa iako se u nekim političkim

stvarima i odlukama nisu slagali nikad mu Dujmović nije sporio njegove dobre namjere. Budiša ističe kao u pisanju Tihomira Dujmovića konstantno se provlači tema vezana uz hrvatski medijski prostor i novinarstvo:

{play}audio/drazen_budisa_100614.mp3{/play}

Publicist i novinar Tihomir Dujmović u knjizi osim svojih objavljenih kolumni u dnevnom tisku i na portalima , donosi i kolumne koje mu nisu objavljene zbog, kako je rekao, kritiziranja postupaka vlasti. Premda kao autor čitan i popularan, Tihomir Dujmović doživio je da mu se u zadnjih desetak godina zabranjuje pisati i više puta zabranjuju televizijske emisije, a zabrane su dolazile, kako je rekao, od bivše i aktualne vlasti. O detaljima tih zabrana on u uvodu knjige piše krajnje otvoreno. Knjigom je upravo želio upozoriti na to kakva situacija danas vlada u našem medijskom i političkom prostoru i da se o nekim temama ne smije govoriti:

{play}audio/tihomir_dujmovic_100614.mp3{/play}

“Moja priča nije samo moja priča, to je priča mnogih novinara kako i zašto čujemo samo jednu Hrvatsku, i zašto i kako uporno ne čujemo onaj drugi dio Hrvatske. Previše šutimo o muci koja nas je snašla.” istaknuo je Dujmović . Govoreći o stanju u hrvatskom novinarstvu kazao je da je Josip Grbelja objavio knjigu o novinarima koji su bili u Hrvatskoj 1945. godine, a od njih 335, 40 novinara je ubijeno, dvojicu su ubile ustaše ostalo partizani, 102 novinara dobila su zabranu novinarskog rada, 110 ih je pobjeglo vani, 27 su ostali novinari, od čega neki fotografi i 60 ih je promijenilo profesiju. To je osnovni razlog zašto Hrvatska nema slobodnih novinara. U Hrvatskoj nije se razvila pluralna medijska scena,sva struktura je u zadnjih 25 godina ostala ista a izlaz je samo u pokretanju više tiskovina i drugih medija. Dok toga ne bude on će se boriti na svoj način , knjigama poput ove poručio je Drnišanima Dujmović.

Na predstavljanju knjige pročitano je nekoliko kolumni koje je pročitao glumac Vinko Kraljević.

Foto: Nino Matić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background