Predstavljanje knjige Gabi Abramac

- 28. srpnja 2017.

Narodna knjižnica Drniš danas organizira predstavljanje knjige Gabi Abramac pod nazivom “Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku”. Knjiga je rezultat dvanaestogodišnjeg istraživanja jezika u židovskom društvu. U njegovom fokusu nalazi se istraživanje jezika i identiteta u ortodoksnim hasidskim zajednicama.

Riječ je o potpuno originalnom djelu koje obrađuje temu kojom se u Hrvatskoj do sada nije bavio nitko, a koja je relevantna u svjetskim razmjerima. Autorica knjige jedna je od rijetkih osoba iz vanjskog svijeta koja je uspjela ući u hasidsko društvo i napisati ovakav sociolingvistički rad.

Autorica knjige, Gabi Abramac nam je kazala sljedeće o svojoj knjizi – Knjiga kroz biografske narative obrađuje odnose prema jeziku u tim ortodoksnim zajednicama. Knjiga ima povijesni uvod, židovska dijaspora, židovski jezici, uvod u Hebrejski, oživljavanje hebrejskog i koji su to bitni jezici židovske dijaspore, a drugi dio se sastoji od 16 životnih priča kroz koje mi vidimo odnos židova prema jeziku, koliko im je jezik bitan. Zajednica koja je obrađena u knjizi je već 4 ili 5 generaciju u New Yorku, i dalje govore samo Jidiš, bježe od engleskog. Jedan ispitanik je rekao kako je njegova kćer bila na sprovodu bak i imala je grižnju savjesti jer je mislila da je baka umrla zato što je ona pročitala knjigu na engleskom. Do te mjere ide ta ideologija svih vanjskih jezika kao prljavih i nečistih. 

Predstavljanje knjige održat će se uz glazbenu pratnju Roka Radeljaka na klarinetu u Narodnoj knjižnici Drniš,s početkom u 20 sati.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background