Predsjednik Milanović ponovno u Oklaju – obilježena 139. obljetnica osnutka općine

- 23. srpnja 2022.

U Oklaju je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Promina, povodom 139. obljetnice osnutka Općine, te Spomendana na poginule branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu.

Svečanosti su započele otvorenjem Dječjeg vrtića u Suknovcima, a potom je  uslijedilo  polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen – obilježja pored crkve sv. Martina u Mratovu i crkve sv. Mihovila u Oklaju u kojoj je služena sveta misa. Uslijedilo je mimohod do općinske zgrade gdje je u Spomen sobi služeno odrješenje  te polaganje vijenaca kod sredinjšnjeg Spomen križa u Oklaju.

Na svečanoj sjednica Općinskog vijeća, načelnik Općine Tihomir Budanko uvodno je podsjetio  na stradanja hrvatskih branitelja iz Općine Promina u Domovinskom ratu:

 

Načelnik Budanko potom je govorio o projektima Općine Promina:

 

Svečanoj sjednici u Oklaju nazočio je i predsjednik RH Zoran Milanović i tom prilikom kazao:

– ‘Ovdje dolazim drugu godinu zaredom zato što sam prepoznao, shvatio, vidio da je ovo mjesto jedno od onih rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje nosi neki poseban teret onoga što se događalo u ratu za što krivci i odgovorni nisu nikada pronađeni, a neće ni biti, da se ne lažemo“, rekao je predsjednik Milanović, posebno se obrativši obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i civila.

Govoreći o Promini, predsjednik Milanović kazao je da je to mjesto koje predstavlja ogledni primjer suradnje, dijaloga i kulture koja uvijek uključuje dvije strane. „Bio bih sretan da ovdje vidim predstavnike srpske nacionalne zajednice, ne kao nosače križa i nekoga tko preuzima teret i odgovornost za zločine, nego naprosto nekoga tko pruža ruku. Kao što radimo mi, kao što to radim ja na nizu stratišta srpskog naroda, od onih malih do onih većih stratišta. To je nekako fer, ali nažalost i ove godine ništa od toga”, rekao je.

 

Osvrnuo se Predsjednik i na sredstva iz EU fondova te je također pohvalio ovaj kraj u uspješnosti korištenja novca iz EU fondova. „Prošle godine ste govorili o EU fondovima i o 20-tak milijuna uzetih sredstava, volim više riječ „uzetih“, „iskorištenih“, a ne „povučenih“ jer to je naš novac. 20 milijuna je ogroman novac, ogromna sredstva, promijenjeni životi, standardi za ovako malu sredinu. Imam puno svjedoka da sam vas često, baš imenom Promine pronosio po gradovima i općinama Hrvatske i govorio kako je to primjer jedne male općine, bez obzira tko je na vlasti. Ovdje ljudi funkcioniraju kao braća i sestre“, rekao je i da je to nažalost jedan od rijetkih primjeraka takve uspješnosti.

„Novac iz EU fondova rijetko odlazi na velike i kapitalne stvari koje znače drukčiji život, kao što je Pelješki most u koji je uloženo puno nada, iluzija, ali i krvavog rada naših ljudi, naših upravljača kroz zadnjih 15 godina i više. Europska unija nam je dala nešto, nije nam dala dovoljno, moramo uzimati više, moramo se boriti za svoja prava. To je naš novac, to je naš most. Želim vam da budete uspješni, i da budete neumoljivi u uzimanju tog novca i da se borite s birokracijom“, naglasio je predsjednik Milanović.

Jakov Cota je posthumno dobitnik nagrade za životno djelo Općine Promina, zbog angažmana u svekolikom razvoju Općine , te posebno pomoći za vrijeme Domovinskog rata, kazala je Jelena Lojić Pokrovac,  viša savjetnica za društvene djelatnosti i turizam Općine Promina.

Načelnik Općine Tihomir Budanko  i predsjednica Općinskog vijeća  Davorka Bronić nagradu su uručio obitelji Jakova Cote. Nagradu je obrazložila Jelena Lojoć Pokrovac:

 

Prije 139 godina utemeljena je Općina Promina. Davne 1882. godine odlukom cara Franje Josipa, da bi godinu dana kasnije bila ustrojena. Djelovala je sve do 1963. godine kada je pripojena Općini Drniš, a ponovo status lokalne samouprave dobila je 1993. godine kad je osnovana Općina Oklaj. Kasnije je preimenovana u Općinu Promina koja se danas prostire na 140 km2 i devet naselja.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian