Predavanje o zdravoj prehrani

- 4. studenoga 2015.

Foto: Josip Živković

Učinak prehrane na zdravlje nije nova tema. Zapravo, to je stara tema koje se začeci mogu pronaći u drevnim civilizacijama. Ipak, činjenica da se o pravilnoj prehrani odvajkada govori, ne sprečava nas danas da o tome pišemo, čitamo i diskutiramo jer je prehrana bitan faktor ljudskog zdravlja. Na tom je tragu Anita Šupe, nutricionistkinja s diplomom iz Göteborga, 2012. napisala knjigu Istine i laži o hrani – knjigu koja ruši moderne mitove, kako ih autorica naziva, o tome što je dobro jesti, a što nije. Spomenuta knjiga prodana je u Hrvatskoj u 8 tisuća primjeraka, a ove je godine tiskano novo prošireno i revidirano izdanje. Prehrana o kojoj se ovdje govori temelji se na jelovniku iz kojeg su gotovo u potpunosti izbačeni šećer i škrob, a povećan je unos masti. To je tzv. low carb high fat ishrana, ili doslovno: smanjeni ugljikohidrati, povećane masti. LCHF prehrana zagovara konzumaciju mesa, ribe, jaja, povrća i svega onog što je bogato prirodnim masnoćama, a protivi se unosu rafiniranih biljnih ulja, škroba i šećera.

Foto: Josip Živković

Šupe je predavanje održala u gradskoj knjižnici u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige, a sudeći po broju posjetitelja i ugodnom izlaganju popraćenom povremenim komentarima slušatelja, još pokoji susret sa šibenskom nutricionistkinjom ne bi bio suvišan.
Ako bi svoje ključne ideje trebala sažeti u nekoliko rečenica, Šupe kaže: “Ja bih rekla da je najveći problem ishrane taj što smo krivo naučili puno toga, što vjerujemo u stvari koje nisu istinite. Zato sam i knjizi dala ime Istine i laži o hrani jer puno toga što vjerujemo da je zdravo nije zdravo i obrnuto… To je najveća ludost kad pričamo o prehrani… Najveći problem za naše zdravlje je rafinirana, prerađena, procesirana hrana koju kupujemo u supermarketima jer smo se udaljili od tradicionalne izvorne prehrana kakva je bila nekad – do prije 50-ak godina – kako su jele naše babe i didovi i okrenuli se industrijskim prerađevinama koje su nutritivno siromašne, prepune su kemijskih aditiva i zapravo smatram da je to najveći problem prehrane i zdravlja danas”.

Foto: Josip Živković

Autorica ima i vlastitu blog stranicu na kojoj u kontinuitetu radi i koja je vrlo posjećena. Komentari posjetilaca koji ju prate jako su povoljni: “Komentari su fenomenalni, iskustva su fenomenalna. Pet godina pišem blog Istine i laži o hrani na internetu; 7 je milijuna otvaranja, to je zbilja puno. Kad sam počela pisati blog nisam očekivala da će se naći toliko ljudi zainteresiranih za ovo o čemu pišem, a pogotovo ne toliko njih koji će početi pratiti moje savjete… Rezultati – kad ljudi promijene prehranu – su fenomenalni: od smanjenja jako velikog broja bolesti i različitih kroničnih tegoba do gubitka kilograma – tko ima višak kilograma – i povećanja energije (i fizičke i mentalne). Stvarno je istina da je prehrana jako bitna, stvarno je istina da hranom unosimo u svoje tijelo građevinski materijal i da hranimo to tijelo ili ga ne hranimo unoseći tvari koje mu štete. To se osjeti jako brzo. Ja ne bih mogla pričati ovo što pričam da to nije potkrijepljeno tisućama primjera; to zaista funkcionira”.

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background