Požar na Promini pod kontrolom

- 21. kolovoza 2017.

Protekli vikend obilježio je veliki požar na području općine Promina koji se u jednom trenutku proširio i do zaseoka Buhe u Velušiću. Požar koji je buknuo u četvrtak u poslijepodnevnim satima stavljen je pod kontrolu.

Stanje na terenu bilo je vrlo ozbiljno o čemu je svjedočio i dimni oblak koji je prekrio drniški kraj. Uz četiri kanadera i air tractor, požar su gasili i vatrogasci iz drugih županija. 

O trenutnom stanju načelnik općine Promina Tihomir Budanko kazao je sljedeće -Danas kroz jutro je bilo nekoliko manjih izdimljavanja i aktivacija požara. Trenutno gori još iznad zaseoka Medići, gore iznad bunkera, ali je teren dosta nepristupačan, pa ćemo još vidjeti na koji način ćemo reagirati da taj požar ne uzme maha i ne proširi se. – kazao je načelnik Budanko.

Požar je zahvatio veliku površinu, koja je vizuru zelene Promine odnijela u nepovrat. -Precizno ne možemo reći, ali preko 1000hektara. Taj dio je brdovit i teren se još uvijek pregledava, ali ugrubo se radi o 1000 hektara. – kazao je načelnik Budanko i dodao -Obradive površine su stradale manje, taj dio je najviše stradao na području sela Razvođe. U gornjim djelovima je stradala uglavnom šuma i to privatna i državna imovina. Osim niskog raslinja ima dosta hrastove šume i privatnih posjeda koji su izgorjeli u potpunosti.

Požar su gasile vatrogasne službe iz cijele Hrvatske, a načelnik je iskoristio priliku da se svima i zahvali – Iskoristit ću priliku da se zahvalim ekipi DIP Zadar, Opatija i Rijeka, koji su gasili na području sela Medići, gdje je bio glavni udar širenja požara sa subote na nedjelju. Trenutno su na terenu vatrogasci iz Zagreba kojima se ovim putem također zahvaljujem.

Foto: Facebook - Tom Samotnjak


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background