Pokrenuta istraga zbog ratnih zločina na drniškom području

- 23. studenoga 2018.


Protiv komandanta nekadašnje 75. drniške brigade Vojske takozvane Republike Srpske Krajine, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu zbog osnovane sumnje da je od prosinca 1992. do srpnja 1993. godine na širem području tada okupiranog Drniša, Općine Ružić i Promine, kao zapovjednik, znao da njegovi podređeni zlostavljaju stanovništvo i uništavaju njihovu imovinu, ali nije poduzeo nikakve mjere da se takvo ponašanje spriječi, navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Splitu u kojemu se ne otkriva ime komandanta, piše danas Šibenik IN i navodi kako je riječ o pukovniku Draganu Harambašiću (72).

Kako se navodi u priopćenju splitskog ŽDO, pripadnici takozvane Republike Srpske Krajine  stanovništvo hrvatske nacionalnosti sustavno su ubijali, tukli, zlostavljali, mučili, silovali žene, rušili stambene i gospodarske objekte te katoličke crkve, minirali, palili i na druge načine uništavali, a komadant nije ih u tome spriječio. DORH navodi da je pukovnik mogao i bio dužan takve nezakonite radnje svojih podređenih spriječiti, ali da nije poduzeo potrebne mjere i radnje da se takvo postupanje njegovih podređenih spriječi pa su pripadnici njegove brigade bili ohrabreni takvim njegovim držanjem i ponašanjem te su nastavili s činjenjem ratnih zločina.

Nakon što su 3. veljače 1993. oko 19 sati u mjestu Prominski Bogatići, u zaseoku Popovići zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, zaposlenika policije, Zorana Mrvicu i Šimu Mamuta koji su tada imali 24 i 26 godina, osnovano se sumnja da su ih zlostavljali, tukli nogama, kundacima pušaka i drugim tvrdim predmetima do kojih su došli i na kraju u njih pucali iz vatrenog oružja. Zoran Mrvica zadobio je prijelom vratne kralježnice, prijelom nosnih kostiju i strijelnu ranu lijeve lopatice, uslijed čega je preminuo istog dana. Šime Mamut zadobio je krvni podljev kože desne šake, lijeve nadlaktice i stidnog područja, nagnječenje glave, strijelnu ranu glave s oštećenjem mozga, prijelom svoda lubanje, prijelom vratne kralježnice, podljeve oko očiju i otok testisa, te je preminuo sljedeće dana od zadobivenih ozljeda.

Tijela Mrvice i Mamuta su pola godine nakon ubojstva razmijenjena u Otočcu posredstvom snaga Ujedinjenih naroda.

– Policija je u ovom slučaju kaznenu prijavu protiv Harambašića podigla krajem rujna ove godine, a on je i dalje nedostupan hrvatskim organima gonjenja. Inače, protiv Harambašića je ranije u drugom kaznenom predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva određen istražni zatvor s obzirom da se nalazi u bijegu, kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela – piše Šibenik IN.

Foto: ilustracija/arhiva RD


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian