Pokopan gradonačelnik Grada Drniša Ante Dželalija

- 9. listopada 2012.

Obitelj, rodbina, prijatelji, kolege, političari, i građani zauvijek su se ovog tužnog, kišnog poslijepodneva oprostili od gradonačelnika Grada Drniša Ante Dželalije.

Gradsko groblje Sv. Ivana u Badnju bilo je pretijesno da primi sve one koji su mu htjeli odati počast.

Od 14 sati uz odar gradonačelnika Dželalije izmjenjivala se počasna straža sačinjena od gradskih vijećnika, kolega iz Gradske uprave te direktora javnog poduzeća RAD, u sastavu: Josip Begonja, Ivica Pamuković, Dragan Bukarica, Marin Malenica, Ante Pleadin, Joško Bukarica, Ivica Kosor, Dušan Njegić, Ivica Rajčić, Zoran Brakus, Davor Jakelić, Milan Matić, Rajko Čupić, Ante Galić, Ivana Cigić, Emalija Čupić-Gović.

Nakon njih počast su odali saborski zastupnik Božidar Kalmeta, šibensko kninski župan Goran Pauk, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gradonačelnica Vodica i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, i Branko Kutija, saborski zastupnik i gradonačelnik Benkovca.

U posljednjoj počasnoj straži bili su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Drniš koji su potom lijes uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Drniš ponijeli u svečanoj pogrebnoj povorci: Hrvoje Vukušić, Tome Ivić, Ivo Bilić, Goran Kević, Drago Marin, Zvonimir Knez, Josip Filipović, Ivo Grgurica, Nikica Lemac i Ivan Nakić.

Crkveni obred uz koncelebraciju sedamnaest svećenika te pratnju klape Drniš predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić koji je pročitao i pismo oca biskupa mons. Ante Ivasa. Dok župnik fra Petar Klarić osim svoga obraćanja u ime drniške župe Gospe od Ružarija pročitao je ujedno poruku fra Joška Kodžomana, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Biranim riječima o pokojnom gradonačelniku govorio je i fra Mate Gverić visovački gvardijan. Nitko od svećenika nije propustio zahvaliti se Anti Dželaliji među ostalim i na izuzetnom zalaganju prilikom obnove ratom poharanih drniških crkava, posebno Gospe od Ružarija u Drnišu.

Na posljednjem počivalištu gradonačelnika Dželalije govorom su se oprostili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik dr. sc. Zvonko Kusić, Šibensko kninski župan Goran Pauk, predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša mr.sc. Josip Begonja te skladbom klapa Drniš.

  • GOVOR PREDSJEDNIKA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DRNIŠA mr.sc. JOSIPA BEGONJE

Predsjednik Begonja u svom govoru je kazao,

– “U ime Gradskog vijeća Grada Drniša, u ime građana našega Grada opraštam se od gradonačelnika Ante Dželalije koji je naš grad vodio posljednje desetljeće, opraštam se od saborskog zastupnika koji je naš grad zastupao u hrvatskom Saboru desetljeće prije, opraštam se od čovjeka koji je cijeli svoj život, a osobito od stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske, utkao u nastojanje da naš grad bude grad sa svim atributima kakve treba imati, prvo slobodan, potom obnovljen, a zatim da bude grad sretnog življenja za sve naše građane.

Nije potrebna, kako bi povjesničari kazali povijesna distanca, kako bi se konstatiralo kako je Ante Dželalija i kao saborski zastupnik i kao gradonačelnik dao cijelog sebe za Drniš.

Zbog svega što je napravio za naš narod, turbulentnim vremenima, vremenima za življenje opasnim i teškim, ali istovremeno i lijepim i slavnim godinama, godinama stvaranja naše samostalne i neovisne hrvatske države, godinama patnje, izgnanstva i okupacije našeg Grada, godinama obnove i povratka prognanih, zbog svega onog što je napravio u tim prijelomnim godinama ime Ante Dželalije ući će u krug najzaslužnijih građana našeg grada. Stat će uz bok zaslužnicima koji su kroz povijest stvarali naš grad, izgrađivali ga i branili, voljeli i poštovali.

Na kraju, u ime Gradskog vijeća Grada Drniša, u ime građana našega grada, upućujem iskreno saučešće majci, supruzi i sinovima, braći i rođacima našeg gradonačelnika. Neka mu je laka ova drniška i hrvatska gruda koju je tako volio. Hvala mu za sve što je za naš grad i za sve njegove građane napravio. Počivao u miru Božjem”, kazao je mr.sc. Josip Begonja, nakon kojega od gradonačelnika Dželalije oprostio se Šibensko kninski župan Goran Pauk.

  • GOVOR ŽUPANA ŠIBENSKO KNINSKOG GORANA PAUKA

– “Lijepo je fra Petar kazao, ovog kišnog dana, i nebo plače nad Antom, ja bi dodao plače Grad Drniš, Šibensko kninska županija a i šire. Draga obitelji pružili ste mi veliku čast, prenoseći mi njegovu i vašu želju da održim govor na Antinom posljednjem počivalištu. Dali ste mi ujedno i težak zadatak koji ne znam hoću li uspjeti obaviti do kraja jer emocije su jake, grlo se stišće, glasa nestaje.

Dragi naš Ante, naše Džele, teško mi je obratiti se tebi na ovom mjestu jer tuga ne poznaje protokol. Teško mi je izabrati prave riječi zahvale u ime svih kojima si oplemenio život svojom nevjerojatnom jednostavnošću i srdačnošću. Svi smo se kraj tebe oduvijek osjećali dobrodošlima u svakom trenutku, i onda kada smo zajedno zidali temelje domovine u ratnom vihoru, i poslije, kada ju je trebalo graditi “da bi vazda sretna bila”, kako reče slavni Antun Mihanović Petropoljski. Za sve si čuvao osmijeh i onaj čvrsti, prepoznatljivi stisak ruke čovjeka iz naroda, poniklog uz kamen i smreku. Bio si čovjek sa graditeljskom zadaćom u vremenu povijesne prekretnice, a tvoj alat je bila mudrost narodnog poslanika, onog istog narodnog poslanika o kojem je na sebi svojstven način govorio pokojni Gojko Šušak govorio predsjedniku dr. Franji Tuđmanu a sve to opisao naš vječni Ivan Aralica u svojoj knjizi. Bio si izabranik poštenih i radišnih, onih koje život nije mazio. I nikoga nisi razočarao već si marom pedagoga i odgajatelja Drnišu kovao bolje sutra. Iza tebe su ostali brojni projekti, kao i oni koje će nove generacije tek dovršiti. ..

Tvoja misija na ovom svijetu je završena jer je stvoritelj odlučio da si mu potreban, da tamo na nebeskim poljanama, kako nas uči naša vjera, trebaju malog čovjeka kojemu je duša, i za zemaljskog života, bila čista kao voda njegove Krke i Čikole. Zbogom prijatelju, čuvat ćemo u srcu divne trenutke provedene s tobom. Znaj, nikada nećemo proći kroz Drniš i tvoje Miljevce, a da te se nećemo sjetiti. Ante naš, počivaj u miru i neka te čuvaju anđeli nebeski i Gospa od Ružarija”, rekao je župan Pauk.

  • GOVOR AKADEMIKA dr.sc. ZVONKA KUSIĆA

Akademik dr.sc. Zvonko Kusić u svom govoru je naglasio:

– “Pripala mi je tužna i ne laka dužnost oprostiti se od profesora Ante Dželalije. Iako se opraštam od njega kao od gradonačelnika, saborskog zastupnika i od istinskog domoljuba moram reći da se prije svega opraštam sa dragim prijateljem. Hrvatska ima mnogo malih gradova kakav je Drniš i svi oni imaju svoje gradonačelnika, kao što ga je i Drniš imao. ali koliko god tri gradonačelnici bili vrijedni ljudi i cijenjeni u svojoj sredini za njih se izvan te sredine malo zna. Samo je drniški gradonačelnik Ante Dželalija među njima poznat i cijenjen u svojoj sredini i u čitavoj Hrvatskoj. Toliko cijenjen i toliko poznat da je postao sinonim uzorna gradonačelnika. Čime je to pokojni Dželalija postigao? Kada je ratni vihor zahvati Drniš i njegovu okolicu u najtežim trenucima Domovinskog rata kao prvak grada i zastupnik u Saboru Ante Dželalija nije kao što su to mnogi drugi učinili potražio povoljniji položaj za sebe i iz tog položaj brinuo se o narodu u izbjeglištvu nego je i sam živio s narodom kao izbjeglica i politikom se nastavio baviti kao izbjeglica. I u Saboru i u Vladi ta jedinstvena pojava je zapažena te je javno istican za primjer drugima da se tako trebaju ponašati. U progonstvu u stopu je pratio vojnike oslobodioce i među prvima ušao u svoj grad da bi istog trenutka pristupio njegovoj obnovi. Obnova Drniša i njegove okolice postala je uzor u državi zahvaljujući najvećim dijelom izuzetnoj osobnosti i sposobnosti Ante Dželalije. On je zaista bio dobri duh Drniša. Primjer je kako mali grad može dati velikog čovjeka”, kazao je akademik Kusić čitajući u nastavku i izvadak iz romana Ivana Aralice “Život nastanjen sjenama”, nakon čega je dodao:

– “Ante Dželalija volio je Miljevce, Drniš, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku. Akademik Ivan Aralica teško pogođen smrću svoga prijatelja na žalost da asn nije mogao prisustvovati ispraćaju. Nemjerljiv je doprinos Ante Dželalija pri stvaranju neovisne Hrvatske. Njegov odlazak je gubitak ne samo za obitelj, već za Drniš i cijelu domovinu. Bio je legendarni profesor i ravnatelj drniške osnovne škole te je zadužio brojne generacije Drnišana koji su pohađali tu školu i koji će s ponosom čuvati uspomenu na njega i njegov predani rad. Nikada nije napustio školu i brigu oko nje. Bio je u dva mandata saborski zastupnik. Nije bio tipičan političar, živio je sa svojim građanima i svojim primjerom ljudskosti pokazao da se takve dužnosti mogu i drugačije obnašati. Uspješno je surađivao sa svima bez obzira na političke ili ideološke razlike, a sve za dobrobit Drniša. Prema svima se jednako odnosio bez obzira na njihov društveni položaj. To su prepoznali njegovi sugrađani koji su mu davali povjerenje birajući ga za svoga čelnika. Snagom volje i optimizma obnavljao je poharani grad a posebno sakralne objekte za što je gajio posebne osjećaje. Bio je jednostavan, radišan i dobar čovjek, čovjek iz naroda, uvijek je ostao uz narod. Sudbina je htjela da ga ispraćamo samo dan nakon Dana neovisnosti Hrvatske za koju je dao cijeloga sebe. Bio je samozatajan, skroman, nekonfliktan, plemenit i razborit, i u posljednjim trenucima života zadržao je dostojanstvo i optimizam. Ante Dželalija bio je hrabar i dosljedan u stavovima u narodu izrazito obljubljen, plijenio je iskrenošću i neposrednošću. Uvijek izravan, dobronamjeran, suosjećajan, vodio je brigu o sudbinama ljudi, pomagao svima kojima je mogao. Blag i miran karakter ali žestok kada je trebalo. Prijateljstvo sa takvim čovjekom uvijek nas obogaćuje. Ante Dželalija zdužio je Drniš, drniški kraj kao i cijeli hrvatski narod. Neka mu je vječna slava i hvala”, rekao je akademik Kusić.

Pripadnici četvrte hrvatske gardijske brigade, poznate po ratnom nazivu “Pauci”, gradonačelniku Dželaliji počast su odali paljbom, potom su zastavu sa lijesa uručili gradonačelnikovoj supruzi.

Posljednjem ispraćaju nazočili su brojni Drnišani, gospodarstvenici, direktori i ravnatelji javnih i gradskih ustanova, predstavnici brojnih udruga sa područja grada Drniša, mnoge ugledne osobe iz javnog života Hrvatske, među njima i veliki prijatelj gradonačelnika Dželalije i Drniša – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

Pogreb gradonačelnik Dželalija 1

pogreb gradonačelnik Dželalija 2

pogreb gradonačelnik Dželalija 3

pogreb gradonačelnik Dželalija 4

pogreb gradonačelnik Dželalija 5

pogreb gradonačelnik Dželalija 6

pogreb gradonačelnik Dželalija 7


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian