Počela berba grožđa na drniškom području – nikad ranije!

- 19. rujna 2018.

Klima ove godine obara sve vinogradarske rekorde. Sredina kolovoza definitivno je postala redovno vrijeme za početak berbe pojedinih sorti grožđa.

– ‘Razloge tako rane berbe treba tražiti u velikoj suši i vrućini zbog čega je grožđe ranije dozrjeva za berbu. Tehnički gledajući, svi parametri u vinogradu su dobri. No, teško je zasad procijeniti kako će se ovogodišnja neobična klima odraziti kasnije na kvalitetu vina’ – kazao je za Radio Drniš Mario Tomić, pročelnik Savjeta za poljoprivredno – savjetodavnu službu i dodao:

– ‘Ova godina je vrlo specifična i vrlo nezgodna, posebno za one poljoprivrednike koji nisu obratili pažnju na prskanja u vinogradu. Na terenu imamo jako raznoliku situaciju u smislu bolesti koje su se razvile u sedmom mjesecu kada je bilo puno kiše. U vinovu lozu ušle su bolesti, negdje više, negdje manje.
Situacija na terenu je šarolika, od super vinograda i odličnog uroda do vinograda u kojem nema gotovo ništa.’

Drniškim vinogradarima Tomić  je poručio: ‘U prvom redu bi im savijetovao da ne beru na pamet. U dugogodišnjoj povijesti nikad se nije ranije bralo. Potrebno je prethodno uzeti uzorak od kilogram do dva grožđa, kroz jedan cijeli red u vinogradu. Na način da se uzme grozd sa vrha, dna i iz sredine tog reda, izmjeri se kolike su količine šećera i ako je moguće kolika je kiselina. Grožđe se počne brati kad se šećeri više ne penju, a kiseline naglo počinu padati. Poljoprivrednici i vinogradari nisu igrači na lotu, trebaju napravit mjerenje  koje je vrlo jednostavno, čak je i jeftino a rezultati se brzo dobiju.’

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background