Označena značajna ostavština Ivana Meštrovića

- 12. siječnja 2011.

Započela je realizacija prve faze projekta pod nazivom “U Meštrovićevom rodnom kraju” koju ustanova Muzeji Ivana Meštrovića provodi u suradnji sa Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije i općinom Ružić. Odnosno u tijeku je postavljanje nove kao i zamjena postojeće smeđe turističke signalizacije na području općine Ružić što izvršava poduzeće Reklama centar iz Zadra.

Naime, temeljem natječaja Hrvatske turističke zajednice za sufinanciranje programa u turistički manje razvijenim dijelovima Hrvatske ustanova Muzeji Ivana Meštrovića pokrenula je program kojim će se označiti značajni objekti u Otavicama, Ružiću i Gradcu vezani uz život i djelo ovog velikog hrvatskog kipara. Projekt je u kolovozu 2010. godine prihvaćen od strane Hrvatske turističke zajednice.
Programom će se zamijeniti šest postojećih putokaza sa tekstom Mauzolej Ivana Meštrovića, na kojima će, prema želji pokojnog umjetnika, ubuduće pisati Crkva presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović.
“U okviru istog programa postavit će se i tri velike ploče s piktogramom dimenzija 1 m x 1,5 m koje će stajati na prilazima Crkvi sa svih frekventnijih pravaca – u Badnju, Siveriću i Ružiću. Jednako tako, postavit će se i pet dvojezičnih hrvatsko-engleskih interpretacijskih ploča na kulturno-povijesnim znamenitostima vezanim uz život i djelo Ivana Meštrovića i to: unutar samog kompleksa Crkve Presvetog Otkupitelja, zatim unutar drvoreda kompleksa iz pravca Otavica, ispred škole i antimalarične stanice u Otavicama, ispred Meštrovićeve obiteljske kuće, te ispred crkve porođenja Blažene Djevice Marije u Gradcu”, kazao nam je zamjenik načelnika Općine Ružić Dalibor Durdov.
Na korist posjetiteljima bit će i dva velika plana područja sa fotografijama i interpretacijskim tekstom koji će se postaviti ispred recepcije memorijalnog kompleksa te ispred zgrade općine u Gradcu. Cijelu akciju zaokružit će prigodna brošura pod nazivom “U Meštrovićevom rodnom kraju”.
– Uz recepciju memorijalnog kompleksa koju je 2009. godine financiralo Ministarstvo kulture RH i brojne druge kulturne i društvene aktivnosti inicirane, kako od strane Muzeja Ivana Meštrovića, tako i od strane općine Ružić, ovaj projekt trebao bi rezultirati početkom povratka ovog kulturnog blaga nulte kategorije na mjesto koje mu pripada, dodao je zamjenik načelnika Durdov.

mauzolej_radio


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian