Ovčji sir iz mišine OPG-a Validžić iz Oklaja ponovno šampion kvalitete!

- 25. lipnja 2016.

Tridesetak proizvođača sira iz cijele Hrvatske okupilo se u Drnišu na 7. Festivalu sira kojega je i ove godine organizirala Hrvatska gospodarska komora – ured Knin.
I ove godine sir se ocjenjivao a drugu godinu za redom titulu šampiona ponio je “Ovčji sir iz mišine” proizvođača OPG Validžić iz Oklaja.

Ukupno je dodijeljeno pet medalja, dvije zlatne, dvije srebrne i titula šampiona.
Zlatnu medalju za sir basu, te srebrnu za kuhani kozji sir, dobio je OPG Ogradica iz Obrovca.
Krunoslav Vidas iz Novalje na drniškom je festivalu već peti put i za svoj paški sir do sada je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Sada će tu svoju kolekciju dopuniti još jednom medaljom zlatnoga sjaja.
Srebrna medalja otišla je i u Sinj, OPGu Ankica Poljak.

Na ocjenjivanje je dostavljeno 11 sireva: 3 tvrda, 3 kuhana, 2 iz mišine, 2 polutvrda i jedna basa. Sirevi su bili iz ovčjeg, kravljeg i kozjeg mlijeka.

Na Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sireve je ocijenio žiri u sastavu: Prof. dr. sc. Jasmina Havranek, Prof. dr. sc. Neven Antunac, Prof.dr.sc. Dubravka Samaržija, Prof. dr. sc. Samir Kalit, Dr. sc. Nataša Mikulec, Ružica Gagić, dipl. ing., Iva Horvat Kesić, dipl. ing.

Proteklih sedam godina manifestacija se pozicionirala kao vodeći događaj sirarske proizvodnje u ovom dijelu zemlje, sudjelovalo je preko 200 izlagača iz svih krajeva Hrvatske i BiH, a posjetilo 20-tak tisuća ljudi.

Drnišani i njihovi gosti mogli su na Poljani kušati i kupiti različite vrste sireva, a bili su tu i proizvođači pršuta, meda, suvenira.

Prigodni riječima okupljenima su se obratili dožupan Šibensko kninski Zoran Smolić, zamjenik gradonačelnika Drniša Nikola Lovrić i predsjednik HGK Šibenik Ivan Soža.

Manifestaciju je otvorio Josipa Laća voditelj ureda HKG Knin koji je kazao kako cilj ove manifestacije, kojoj stručni obol daje i suradnja s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, je promovirati sirarsku proizvodnju te poticati stvaranje brendova autohtonih i tradicijskih sireva.

Proizvodnja sira je vrlo zahtjevna i iziskuje znanje, ulaganje, trud i radnu snagu. Također, u našim uvjetima velika većina proizvođača sira, posebice ovčjeg i kozjeg, sa svojim količinama ne mogu konkurirati na većem tržištu, ali imaju kvalitetan proizvod.

Sve je veći broj potrošača, kako domaćih tako i stranih, koji žele auhtotone sireve, proizvedene u malim serijama, po tradicijskim recepturama i s naglašenim ekološkim predznakom.
Posljednjih deset godina potiče se razvoj tradicionalnih tehnologija u proizvodnji sira kako bi se unaprijedila kvaliteta života i oplemenila turistička i gospodarska ponuda na ruralnim područjima.

U tom smislu proizašla je potreba za organiziranjem manifestacije ‘Festival sira – Drniš’, koja je za cilj ima promovirati sirarsku proizvodnju cijele Dalmacije, a ujedno je i pozicionirati u ukupnoj ponudi kao punopravnu, ali ne i dovoljno prepoznatu.

Poljoprivredna proizvodnja je uz turizam strateška grana gospodarstva u našoj županiji. Uz biljnu proizvodnju, gdje dominira maslinarstvo, vinogradarstvo, u manjoj mjeri povrtlarstvo i voćarstvo, najveći udjel u ukupnom prihodu od poljoprivredne proizvodnje u županiji zauzima stočarstvo.

Posljednjih godina su se ulagali i ulažu se napori Ministarstva poljoprivrede i stručnih službi da se što veći broj OPG-a potakne na preradu mlijeka u sir, posebice za uzgajivače ovaca i koza, kako bi se osigurali što veći prihodi.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian