Otvoren EE info ured za građane

- 15. srpnja 2013.

U zgradi gradske uprave u Drnišu, danas je prigodno otvoren EE info ured, namijenjen informiranju i educiranju građana o mjerama energetske efikasnosti koje mogu primijeniti u svom vlastitom domu ili poslovnom prostoru.

Otvaranje EE info ureda

Otvaranje EE info ureda jedan je od koraka provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj kojeg provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj-UNDP,a u koji se Grad Drniš uključio potpisivanjem Pisma namjere u prosincu 2012. godine.Na svećnom otvaranju EE info ureda prigodno su se obratiligradonačelnik Drniša Josip Begonja i Jelena AtlićMcColgan, voditeljica regionalne provedbe EE projekta.
Prilikom svečanog otvorenja, gradonačelnik Josip Begonja je u svom pozdravnom govoru pohvalio trud djelatnika stručnih službi koji se kontinuirano educiraju za provođenje sustavnog gospodarenja energijom te će sada svoja znanja moći podijeliti i sa građanima. Dodao je kako otvaranjem ovog ureda i stručne službe Grada Drniša bogatije za jedan ured koji će građanima omogućiti da na jednom mjestu dobiju relevantne informacije vezane uz energetsku učinkovitost, tko i gdje može vršiti certifikaciju njihovih objekata o čemu će ih informirati osoba educirana za to. Ujedno je najavio i nove gradske projekte koji se tiču energetske efikasnosti .
-” Grad je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost aplicirao dva projekta za ugradnju solarnih toplinskih kolektora, a u tijeku je realizacija i jednog projekta ugradnje toplinske izolacije. Planiramo i dalje poticati sve programe u pravcu prije svega energetskog certificiranja objekata, a zatim i energetske efikasnosti općenito”, kazao je Begonja.
Jelena AtlićMcColgan, voditeljica regionalne provedbe EE projekta, UNDP Hrvatska pojasnila je kako sustavno gospodarenje energijom danas postaje nužno i kako se na taj način osigurava racionalno korištenje financijskih i energetskih resursa .Edukacija građana jedan je od koraka provedbe ovog projekta .Prvi pilot projekt proveden je 2005. godine na području grada Siska.Nakon potvrde njegove učinkovitosti ,danas su mu priključne sve županije i preko 90 gradova.Jedan od tih gradova je i Drniš, koji radi na uspostavljanju Registra zgrada u svom vlasništvu te planira početi s redovitim praćenjem potrošnje
-Upravo javni sektor je taj koji treba predvoditi u odgovornom korištenju energenata, koje zatim rezultira financijskim uštedama, zaštitom okoliša te smanjenjem emisija CO2 u atmosferu. Na taj način smanjuju se režijski troškovi, a potiče se i razvoj novih djelatnosti te lokalnog poduzetništva , kazala je Jelena AtlićMcCologan .
Cilj je energetsku efikasnost još više približiti građanima ,te pružiti im potrebne savjete kako bi i oni živjeli kvalitetnije uz manje režijske troškove. Građani će tako u EE info uredu moći će od educiranih energetskih savjetnika dobiti informacije i savjete na koji način efikasnije koristiti energiju i vodu,savjete o primjeni različitih energetski efikasnih sustava kao i sustava za iskorištavanje obnovljivih izvora energije.
Ured za upite građana bit će dostupan u zgradi gradske uprave u Drnišu svakog utorka od 8-10,30sati .

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background