Otvoren dječji vrtić u Radoniću (FOTO)

- 7. lipnja 2019.

U Radoniću je danas svečano otvoreno novo područno odjeljenje Dječjeg vrtića Drniš, uz nazočnost delegacije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ispred kojeg su bile pomoćnica ministrice Nada Zrinušić i državna tajnica Marija Pletikosa.

Svečanosti su nazočili i dožupanica Darija Puljić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, zamjenik Tomislav Dželalija, sa suradnicima te ravnateljica Dječjeg vrtića Drniš Niveska Vlaić sa suradnicima.

Goste su u Radoniću dočekala i djeca iz Skupina Zvjezdice u pratnji odgojiteljice Tee Marin te Ivančice uz pratnju odgojiteljice Katice Jakelić. Dok na prijemu u Drnišu djeca iz odgojne skupine Leptirići,  odgojiteljica Renate Gaurine i Dinke Knežević izveli su gostima pjesmicu ‘Prijatelji’.

Vrijednost investicije u Radoniću je 900 tisuća kuna, a temeljem Poziva za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima za 2018. godinu, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je iznos od 469.573,00 kuna za sufinanciranje projekta ulaganja u objekt dječjeg vrtića u Radoniću, dok je ostatak osigurao Grad Drniš u svom proračunu.

U slijedeću pedagošku godinu je upisano već 19 djece, a do početka godine se očekuje i veći broj djece, kazala je ravnateljica vrtića Niveska Vlaić i dodala:

– ‘Dječji vrtić Drniš djeluje kao javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje, te skrbi o djeci od jedne godine života do polaska u osnovnu školu još od davne 1952. godine, a u centralnom objektu dječji vrtić djeluje od 1974. godine.

Ova centralna zgrada do Domovinskog rata zgrada je bila samo prizemnica sa 6 odgojnih skupina i popratnim prostorima, a iza Domovinskog rata izgrađen je dodatni kat zbog većeg broja djece i potreba roditelja.

Odgojno -obrazovni program realizira se još i u Područnom odjeljenju u Drinovcima te u Područnim odjeljenjima naših susjednih Općina Ružić, Promina i Unešić, a od jeseni djelovat ćemo i u Područnom odjeljenju Radonić.

Odgojno-obrazovni proces realiziramo ukupno sa 280 djece, a za narednu pedagošku godinu imamo prijavljeno u predupisu 302 djece što je za 10% više nego u tekućoj pedagoškoj godini. Ukupan odgojno – obrazovni proces realiziramo s 39 stalno zaposlenih radnika, raspoređenih na odgojno – obrazovne, tajničke, administrativno – računovodstvene i pomoćno – tehničke poslove.

Želim Vam istaknuti da smo u suradnji s našim osnivačem Gradom Drnišom realizirali više projekta pa smo tako najprije ugradili solarne toplinske kolektore, obavili energetski pregled zgrade, a u  svibnju 2018. godine završen je Projekt “Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Drniš” čija je ukupna vrijednost projekta 653.099,27 kuna, a sredstva su osigurana iz više izvora i to od strane fonda za regionalni razvoj EU, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Grada Drniša.

Također ističem da smo u veljači ove godine započeli i s izgradnjom potpuno novog objekta Područnog odjeljenja u Drinovcima čije gradilište ćete danas obići.  Vrijednost tog projekta iznosi 8.174.143,00 kune, a iznos bespovratnih sredstava dobivenih iz fonda za ruralni razvoj EU je 6.535.398,75 kuna dok će se iznos od 1.638.744,25 kuna sufinancirati iz Proračuna Grada Drniša.

Napominjem da smo pripremili zajedno sa svojim osnivačem Gradom Drnišom dokumentaciju za prijavu na Javni poziv vašeg ministarstva za program „Unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, popodnevni, smjenski rad, ali nismo se uspjeli aplicirati na vrijeme zbog obustave predmetnog poziva. Nadamo se da će se ovaj javni poziv ponoviti’, istaknula je ravnateljica Vlaić.

Predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u društvu svojih domaćina obišle su i gradilište novog dječjeg vrtića u Drinovcima, a posjet je završen obilaskom Doma za starije u Oklaju gdje su državnu tajnicu i pomoćnicu ministrice primili zamjenik načelnika Žarko Duvančić i ravnateljica Senka Knežević.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian