Otvoren 3. Festival pršuta Drniš

- 2. rujna 2016.

Šampioni 3. Festivala pršuta u Drnišu su: u kategoriji certificirani nedimljeni pršut Pršutana Dujmović iz Tinjana, u kategoriji certificirani dimljeni pršut pršutana ‘Smjeli’ iz Dugopolja dok u kategoriji necertificirani dimljeni pršut šampion je pršutana ‘Nira’ Pakovo Selo.

Nagrađeni su još i Masenice Market – Prerade mesa Žužić, ‘Pisinium’, Trgovački obrt ‘Kod Milana’, Pršut Voštane, Vajda, ‘Bel Cro’ Trade, Drniške delicije Maran, ‘Bura i sol’, te Pršut Posedarje.

KATEGORIJA: CERTIFICIRANI NEDIMLJENI PRŠUT

ŠAMPION – Pršutana Dujmović
1. mjesto – Mesnice – Market – Prerade mesa Žužić
2. mjesto – Pisinium d.o.o.
3. mjesto – T.O. Kod Milana

KATEGORIJA: CERTIFICIRANI DIMLJENI PRŠUT

ŠAMPION – Smjeli d.o.o.
1. mjesto – Pršut Voštane d.o.o.
2. mjesto – Vajda d.d.
3. mjesto – Bel-Cro trade d.o.o.

KATEGORIJA: NECERTIFICIRANI DIMLJENI PRŠUT

ŠAMPION – Nira d.o.o.
1. mjesto – Drniške delicije Maran d.o.o.
2. mjesto – Bura i sol d.o.o.
3. mjesto – Pršut – Posedarje d.o.o.

 

U ime Udruge senzorskih analitičara – GUSTUS, koja je obavljala ocjenjivanje prijavljenih pršuta po kategorijama, dr. sc. Ivica Kos je kazao:

{play}images/audio2/ivica_kos_2.mp3{/play}

Svečanom otvorenju nazočio je izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Ante Sanader, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, izaslanica ministra poljoprivrede, načelnica sektora Edita Volar Pantić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Ivica Lovrić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, gradonačelnik Skradina Nedijlko Dujić, gradonačelnik Knina Nikola Blažević, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, i br dr.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja obraćajući se okupljenima kazao je kako 3. Međunarodni festival pršuta kao i onaj prošle godine, a i svi budući festivali pršuta koji će se održavati u našem gradu, predstavljaju ne samo izlog pršuta proizvedenih u našem kraju, već pršuta proizvedenih od strane relevantnih proizvođača iz gotovo cijele Hrvatske, ali i iz drugih dragih nam prijateljskih zemalja.
I upravo na ovakvim gospodarskim susretima vidi se gdje je Republika Hrvatska u proizvodnji ove gastronomske delicije.
Kazao je gradonačelnik Begonja i dodao:

{play}images/audio2/josip_begonja_prsut.mp3{/play}

Šibensko kninski župan Goran Pauk:

{play}images/audio2/zupan_pauk_prsut.mp3{/play}

Gradonačelnici Šibensko-kninske županije Josip Begonja, Nediljko Dujić, Branka Juričev-Martinčev, Nikola Blažević, Željko Burić i župan Goran Pauk natjecali su se u rezanju pršuta a pobijedila je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev te je time 3. Festival pršuta u Drnišu i službeno otvoren.

Od programa za danas još izdvajamo – u velikoj gradskoj vijećnici Grada Drniša u tijeku je Skupština Klastera Hrvatskog pršuta, u 18 sati i 30 minuta u glavnom šatoru će nastupiti Kulturno umjetničko društvo ‘Naši korijeni’ iz Kljaka te sat vremena iza toga u 19 i 30 i Etno udruga Petrovo polje iz Ružića.
Za 20,00 sati predviđen je nastup kantautora Ante Skelina.

A od 21,00 sat besplatni koncert JASMINA STAVROSA.

Program 3. Međunarodnog festivala pršuta nastavlja se i sutra cijeli dan.
Započinje u 10 sati i 30 minuta i to nastupom Gradskog puhačkog orkestra Drniš.
Za 11 sati najavljena je predstava „Festival životinjskog carstva” – edukativni lutkarski mjuzikl. Priča je to prilagođena dječjim vrtićima o vječnoj temi borbe dobra i zla.
Za 12 sati previđen je nastup Tamburaškog orkestra Krsto Odak.
Od 12 sati i 30 minuta nastupa plesna skupina STEP UP
Što se poslijepodnevnog programa tiče sutra u 17 sati i 30 minuta nastupa Kulturno umjetničko društvo Sv. Ilija iz Kljaka. A u 19 sati je nastup Kulturno umjetničkog društva Zvona Zagore iz Mirlović Zagore.

Tu su i sportska događanja.

Od 17 sati i 30 minuta sutra na Podvornici na otvorenom košarkaškom igralištu održati će se Turnir u streetballu u organizaciji Košarkaškog kluba DOŠK – naziva Pršuting.
Pokrovitelj je pršutana Bel Cro Miljevci.

Preko puta na nogometnom terenu – u 19.00 sati odigrati će se revijalna nogometna utakmica veterana Nogometnog kluba DOŠK i Nogometnog kluba Hajduk. Uoči koje će u rad biti pušteni novi reflektori postavljeni u svrhu poboljšanja uvjeta rada Škole nogometa.
Za 20,00 sati je planirano Zatvaranje „3. MEĐUNARODNOG FESTIVALA PRŠUTA-DRNIŠ 2016.”
U 20 sati i 15 minuta Nastup banda „Oba tri”
A od 21 sat nastupa Klapa Kampanel.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian