Osam milijuna kuna ulaganja u ŽUC-ove ceste na području Grada Drniša

- 29. listopada 2012.

Na sanaciju i obnovu ŽUC-ovih prometnica na području Grada Drniša do kraja godine bit će uloženo preko osam milijuna kuna.
Za Miljevčane lijepa vijest, važna prometnica Ključ – Drinovci – Brištane u dužini od 4,8 kilometara, bit će potpuno obnovljena uključujući uklanjanje spornog objekta koji godinama stvara poteškoće u prometu. Konačno je postignut dogovor između vlasnika objekta obitelji Tetlo i Grada Drniša.
– “Iznos radova vrijedan je 2,3 milijuna kuna, radove izvodi tvrtka Sarađen iz Tisnog. Prometnica će biti obnovljena u postojećim gabaritima, osim rekonstrukcije te krivine u Ključu gdje bi ovih dana objekt obitelji Tetlo trebao biti srušen. Dakle bit će postavljen novi asfalt u punoj dužini uz uređenje bankina te horizontalne i vertikalne signalizacije”, kazao je ravnatelj ŽUC-a Ante Parat u emisiji Žute minute Radio Drniša.
Ravnatelj Parat naglasio je i kako nogostupi, autobusna ugibališta i čekaonice na županijskim prometnicama nisu u ingerenciji ŽUC-a već jedinice lokalne samouprave dakle Grada Drniša.
Ministarstvo pomorstva, prometa i veza odobrilo je sredstva za obnovu i još dvije županijske prometnice na području Grada Drniša a za koje je ŽUC imao spremnu projektnu dokumentaciju.
– “Riječ je o dionici županijske ceste Jabuka – Kadina Glavica – Banovača u dužini od 2,6 kilometara, radove također izvodi tvrtka Sarađen iz Tisnog a radovi su vrijedni 1,4 milijuna kuna. Dok treća ŽUC-ova cesta koja će se obnavljati je cesta Miočić – Tepljuh, što je oko 1,3 milijuna kuna. Sveukupno kroz ove tri prometnice to je ulaganje od oko 5 milijuna kuna. Pored toga iz vlastitih sredstava ŽUC je nedavno uredio cestu u Sedramiću, naselje Begonje, u vrijednosti od 750 tisuća kuna. Ujedno je napravljena i rekonstrukcija križanja na Kulušića Oštarijama u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Znači ukupno je kroz projekte Županijske uprave za ceste na području Grada Drniša u 2012. godini uloženo više od 7 milijuna kuna”, istaknuo je ravnatelj Parat.
Za obnovom vapi i županijska cesta Drniš – Oklaj, ravnatelj Parat kazao nam je kako je za tu prometnicu izrađen glavni projekt, ishodovana lokacijska dozvola, izrađeni parcelacijski elaborat koji čeka potvrdu u katastru kako bi se moglo ići u procjenu i otkup zemljišta.
– “Riječ je o velikom zahvatu u dužini preko 12 kilometara za što ŽUC nema novca. Procjenu koliko će to točno koštati očekujemo kroz par dana, ugrubo govoreći radi se o milijun i pol kuna po kilometru dakle minimum 20-tak milijuna kuna koja ćemo potražiti iz drugih izvora financiranja”, rekao je Parat.
Druga važna prometnica koja čeka obnovu je cesta prema Roškom Slapu,
– “Nastavak uređenja iz pravca Drniša bilo je i samo križanje na Kulušića Oštarijama što smo ove godine realizirali. U prosincu će biti donesen Program rada i investicija u 2013. godini i ovisno o visini novca kojega ćemo imati na raspolaganju vidjet ćemo koliko će biti moguće nastaviti radove na obnovi ceste prema Roškom Slapu”, kazao je Parat i dodao kako je unatoč primjedbama građana da bi na Kulušića Oštarijama bolje rješenje bila izgradnja kružnog toka kazao kako su izvedeno prometno rješenje izradili eminentni stručnjaci u Hrvatskoj sa bogatim iskustvom u projektiranju i da je on zadovoljan.
Iako bi na Oštarijama poput građana radije vidjela kružni tok zadovoljstvo investicijama u Žutim minutama iskazala je i dogradonačelnica Grada Drniša Vlatka Duilo.
– “S obzirom da proračuni jedinica lokalne samouprave nisu dovoljni da bi se zadovoljili standardi održavanja i rekonstrukcija županijskih i lokalnih cesta Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo je dodatna sredstva u visini od 400 milijuna kuna za 2012. godinu. Sa zadovoljstvom mogu reći da sve što je Županijska uprava za ceste kandidirala prema ministarstvu to je i odobreno.
Poznata kuća Tetlo koja je predstavljala problem za normalno odvijanje prometa na Miljevcima, posebno ako uzmemo u obzir da Miljevci sve više postaju turistička destinacija, ovih dana bit će srušena. Obitelj Tetlo je prenijela vlasništvo kuće na Grad Drniš još prije par godina a mi smo u obvezu preuzeli to da objekt koji se veže na ovaj koji će se rušiti dovedemo u stanje da se u njemu može normalno stanovati.
Uz proširenje tog čepa u Ključu, samih radova na pripadajućoj prometnici kao i sanacije još dvije županijske prometnice na području Grada Drniša resorno ministarstvo je odobrilo i dodatna sredstva za interventne zahvate po posebnom nalogu ministra Hajdaš Dončića u visini od 1,5 milijuna kuna kojim će na Pokosu na županijskoj cesti 6078, odvojak na D 33 prema Miljevcima, doći do uklanjanja, sanacije i zaštite nestabilnih kamenih blokova.
Riječ je dakle o četiri projekta kroz koja će sa ciljem podizanja kvalitete svakodnevnog života građana i jačanja gospodarstva na području Grada Drniša biti uloženo oko 8,1 milijun kuna. Drago mi je što je ova Vlada RH prepoznala važnost županijskih i lokalnih cesta. Od 01. srpnja 2013. godine na raspolaganju će nam biti i sredstva iz pristupnih fondova EU, samo je potrebno pripremiti dokumentaciju za projekte, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Drniša Vlatka Duilo.

radovi-na-cesti


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Prethodna objava

O mjesecu knjige


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian