Općinsko vijeće Općine Promina većinom glasova usvojilo izgled službenog grba i zastave

- 23. travnja 2019.

Na 13. sjednici Općinskog vijeća Općine Promina, održanoj 15. travnja 2019. godine, sukladno prijedlogu Odbora za odabir idejnog rješenja grba i zastave Općine Promina od 09. travnja 2019, uz 8 glasova za, 1 protiv i 1 suzdržan usvojen je prijedlog izgleda grba i zastave Općine Promina.
Heraldički opis grba: U srebrnome/bijelome crvena prominska kapa nadvišena plavim grozdom s dva zelena lista.
Prošireni opis grba: U srebrnome polukružnome štitu crvena prominska kapa koju nadvisuje plavi grozd s dva zelena lista.
Opis zastave: Zastava omjera 1:2 plave boje s bijelo obrubljenim grbom općine u sredini.
Prošireni opis zastave: Tamno plava zastava s grbom Općine u sredini, obostrano, obrubljenim bijelom vrpcom. Omjer širine i dužine zastave je 1:2. Središnja točka grba nalazi se u sjecištu dijagonala zastave. Visina grba iznosi 2/3 širine zastave.
Simbolika: Prominska kapa, lokalno zvana i fes, najizrazitiji je simbol tradicije i kulturne baštine prominskog kraja. Iako se slična pokrivala za glavu u široj regiji, prominski je fes u detaljima karakterističan. Iznad njega prikazan je plavi grozd kao simbol vjekovne orijentacije generacija Prominjana na poljoprivredu, a ujedno je i simbol svih prirodnih bogatstava Promine.
Srebrna (bijela) pozadina simbol je kraškog kraja i planine Promine te duhovnog i materijalnog bogatstva vrijednih ljudi. Zastava je plave boje koja simbolizira nebo i vjeru u Božju pomoć te uzdanje u zagovor Blažene Djevice i sv. Mihovila, zaštitnika Promine. Crvena i bijela iz grba zajedno s plavim poljem zastave ujedno čine i hrvatsku trobojnicu.

Nakon usvajanja na općinskom vijeću, grb i zastava poslani su Ministarstvu uprave na odobrenje, nakon čega bi trebali postati službeni.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background