Općina Unešić uspješno provela projekt ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori II.’

- 26. kolovoza 2022.

U Unešiću je danas održana završna konferencija projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – II FAZA kojeg je Općina Unešić provela u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Šibenik i Centrom za socijalnu skrb Drniš. Projekt je 100% -tom iznosu financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, 2014.-2020.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su ostvareni ciljevi  i aktivnosti projekta, koji je doprinio smanjenju broja nezaposlenih žena na području općine Unešić, uz istodobno pružanje usluge potpore i podrške krajnjim korisnicima– starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Načelnik Općine Unešić Živko Bulat na završnoj konferenciji je kazao:

 

– ‘Kroz ovaj projekt je bilo zaposleno 20 teže zapošljivih žena koje su brinule o 120 korisnika. Ovo je jedan od najboljih projekata na kojima su sudjelovali i kojeg smo do sada proveli.  Općina Unešić nositelj je projekta ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – II faza’. Ukupna vrijednost projekta je 1.748.010,00 kuna. Projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – II faza“ financiran je u 100%postotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U svibnju 2021. godine, sklopljen je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i to između Općine Unešić koja je Korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, zatim, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je Upravljačko tijelo te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije koje je Posredničko tijelo razine 2 (dva). Projektni tim su činile dvije zaposlenice Općine Unešić: Ankica Slavica kao voditeljica projekta i Vinka Paić kao administrativno-računovodstveni stručnjak. Projekt je izrađen u suradnji s Razvojnog agencijom Šibensko-kninske županije. Partneri na ovom projektu su bili: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Drniš, a Upravljačko tijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Razdoblje provedbe ovog projekta iznosi 18 mjeseci, od lipnja 2021. – do studenog 2022.godine’  – kazao je načelnik Općine Unešić

Detaljnije o realizaciji projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – II faza“ govorila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Unešić, koja je ujedno i voditeljica samog projekta Ankica Slavica:

– ‘Došao je trenutak da završava jedan od ključnih projekata Općine Unešić u segmentu socijalnog programa.
Ovaj projekt pomoći u kući starijima i nemoćnima koji se pod nazivom „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – II faza“ provodi od početka lipnja 2021. godine,traje do studenog 2022. godine.
Iza nas je dakle, skoro već 15 mjeseci kako provodimo ovaj projekt, svi sudionici su dali sve od sebe, žene su savršeno odrađivale ovaj posao. Nažalost, sa danom 30. lipnja, završile su s radom.
Žene koje su bile zaposlene u ovom projektu svojim radom i aktivnostima doprinijele su poboljšanju kvalitete života krajnjih korisnika, pružajući im primjerice: pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava,u dostavi lijekova, plaćanju računa, dostavi pomagala i drugo…nadalje u pružanju podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć kod odlaska liječniku, trgovinu i slično.
Svaka zaposlena žena pružala je potporu i podršku za šest krajnja korisnika.
Kroz projekt uz posao, žene su stekle nova znanja i usavršile vještine rada kao gerontodomaćica s ciljem kako bi im se povećala konkurentnost na tržištu rada.
Za svoj rad, u periodu od 12 mjeseci, svaka zaposlena žena dobivala je mjesečnu plaću, u visini minimalne plaće sukladno važećoj Uredbi Vlade RH.
S druge strane, za 120 korisnika obuhvaćenih projektom u proteklih 12 mjeseci pružanjem različitih oblika pomoći povećana je i socijalna uključenost i kvaliteta života.Svih 12 mjeseci provedbe projekta dok su žene bile u radnom odnosu, korisnicima su isporučivani paketi s kućanskim potrepštinama za čišćenje, što je uz redovnu skrb doprinijelo povećanju razine kvalitete njihova života.
Partneri na ovom projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured u Šibeniku koji je pomogao u pronalaženju nezaposlenih žena na zavodu i Centar za socijalnu skrb Drniš koji je sudjelovao u pronalaženju korisnika na terenu.

Na kraju provedbe ovog projekta, možemo slobodno zaključiti da su projektom „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – II faza“ ispunjeni i opći i specifični ciljevi.
Ono što čini ovaj projekt posebnim je činjenica da je obuhvatio čak nekoliko kategorija ljudi, nezaposlene i teško zapošljive žene, korisnike treće životne dobi te osobe s invaliditetom. Svakako je potrebno istaknuti, da su stvoreni prijateljski odnosi između zaposlenih žena i krajnjih korisnika te se je njihovo posjećivanje nastavilo i nakon prestanka njihova rada.
Možemo reći da je naša moralna i generacijska odgovornost brinuti se o našim starijima i nemoćnima, onima koji su utkali sebe u temelje ovog kraja, odgajali svoje obitelji, odradili svoje poslove, stvarali našu općinu. Mi smo to činili kroz ovaj projekt. I nastavit cemo i dalje.
Jer za ovaj vrijedan projekt u programu Zaželi, očekuje se nastavak i u sljedećem razdoblju, a što korisnici željno očekuju jer im je zaista potrebna pomoć.
Naime, Općina Unešić je u suradnji s Razvojnom agencijom Šibenik izradila novi projektni prijedlog – tzv. Treća faza, u kojem će biti ponovo zaposleno 20 žena, pružena pomoć za najmanje 120 korisnika, te se realizacija novog projekta, odnosno početak rada žena očekuje već kroz mjesec rujan.

I na kraju, želim se još jednom zahvaliti, svim zaposlenim ženama, ali i korisnicima, na suradnji i uspješno realiziranom projektu. Hvala vam’ – kazala je pročelnica Slavica.

Zadovoljne su i žene koje su bile zaposlene i nadaju se nastavku suradnje:

 

Tagged as

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background