Općina Ružić u 2014. nastavlja sa uređenjem vrijednih Meštrovićevih objekata

- 8. siječnja 2014.

Novi proračun Općine Ružić težak je četiri milijuna i 713.000 kuna. Predlagatelj proračuna načelnik Josip Sučić, obrazlažući ga vijećnicima kazao je kao unatoč krizi proračun je istovremeno i razvojan i socijalan te otvara mogućnost realizacije novih projekata.

Sučić je dodao kako ukupno za kapitalne projekte planira se izdvojiti milijun i pol kuna, a za socijalni program 800.000 kuna.

Osvrćući se na 2013. godinu, načelnik Sučić je kazao:
– “Završena je prva faza obnove nepokretnih spomenika kulture Ivana Meštrovića u Otavicama , osnovne škole i antimalarične stanice. Postavljeni su novi prozori i vrata i to po uputama konzervatorskog odjela iz Šibenika. Sredstva su osigurana trogodišnjim programom za zaštitu nepokretne kulturne baštine te izdvajanjima Općine Ružić i Šibensko kninske županije. Vrijednost radova zajedno sa izradom troškovnika i nadzorom je 280 tisuća kuna. U sljedećoj fazi predviđenoj za 2014 godinu pristupit će se izvođenju radova unutarnjeg uređenja čija će vrijednost iznositi 300 tisuća kuna.
Općinska vlast Općine Ružić vrijedne objekte ima namjeru u budućnosti koristiti za organiziranje kiparskih kolonija, osnovna škola bi bila preuređena u hostel, u dijelu gdje su ranije bili stanovi za učitelje, dok u antimalaričnoj stanici bila bi spomen galerija, a Fondacija Ivana Meštrovića za tu namjenu Općini je već ustupila pet radova velikog petropoljskog kipara”, kazao je za Radio Drniš načelnik Sučić.

Među kapitalne objekte u 2014.godini uvrštena je izgradnja dječjeg vrtića zašto se planira iz općinskog proračuna izdvojiti 380.000 kuna.
Proračunom je planirano i 150.000 kuna izdvojiti za obnovu vatrogasnog doma u Kljacima, 80.000 kuna za izgradnju igrališta kod Mauzoleja, te 30.000 kuna za uređenje stare škole u Umljanovićima. U 2014. godini Općina Ružić u rekonstrukciju javne rasvjete ugradnjom štednih žarulja utrošiti će 600.000 kuna.

Planirana su i sredstva za sufinanciranje rada odjeljenja dječjeg vrtića u iznosu od 122.000 kuna, prijevoza srednjoškolaca u iznosu od 75 tisuća kuna te potpore školskoj djeci i studentima u iznosu od 160 tisuća kuna.
Sredstva za potporu novorođenčadi iznose 65 tisuća, osiguranje ogrijeva socijalno ugroženim kategorijama građana 45 tisuća, te pomoći starijim osobama u iznosu od 20 tisuća kuna.
U petropoljskom proračunu rezervirana su i sredstva od 46.000 kuna za realizaciju programa pomoći u kući starijim osobama.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background