Oduševljenje drniškim aktivnim turizmom!

- 1. listopada 2018.

Novinari, blogeri, vlasnici malih turističkih tvrtki i agencija, te partneri Grada Drniša na projektu ‘Adriatic Canyoning’ iz Širokog Brijega, Gruda, Herceg Novog, Obrovca i Zadra proteklog vikenda sudjelovali su u Drnišu na ‘Čikola Adventure Weeku’.
Tridesetak sudionika upoznalo je ponudu aktivnog turizma drniškog područja, s naglaskom na zaštićene prirodne vrijednosti kanjona Čikole sudjelujući na trodnevnom događanju.

Adrenalinsko iskustvo doživjeli su spuštajući se 1,4 kilometara dugom trasom zip line-a u kanjonu Čikole a uz pratnju stručnih vodiča, iz drniške agencije ‘Team Discovery’, prošli su i kanjonom Čikole – adrenalinskom stazom „via ferrata“.
Oni manje skloni avanturi, obišli su najljepše vidikovce, te uživali u pogledu na Torak, Ključicu i kanjon Čikole.
Za kraj, sudionici su upoznali i prirodne ljepote Promine u okviru biciklističke utrke ‘Krka Trophy’, koja je u nedjelju održana u Drnišu.

Uz prirodne ljepote, gostima su predstavljene i kulturne znamenitosti, te bogata gastronomska ponuda kraja u seoskim gospodarstvima na području Drniša, Miljevaca i Pakova Sela. U Nacionalnom parku ‘Krka’, u Roškom Slapu, restoranu ‘Panorama’, kušali su divlju pastrvu u puri, a u Etnolandu Dalmati drniški pršut i peku.

Održana su i četiri stručna predavanja na temu turističke valorizacije i održivog korištenja zaštićenih prirodnih vrijednosti.
– ‘Posljednje godine Drniš kroz razne projekte stvara turističku infrastrukturu, koja je poticaj razvoju privatnog sektora ali cilj nam je da prije svega bude poticaj samozapošljavanja kroz razvoj ruralnog turizma. Drniš je upravo kao jedini u Hrvatskoj, i to treću godinu zaredom, postao član za 2018. godinu Svjetske zelene destinacije koja počiva na tri stupa – zdravom, zelenom, aktivnom okruženju. Sad već imamo preko 80 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, brojne uređene vidikovce, miljevački zip line, slijede daljnje staze i na Promini, drugim riječima stvaramo ponudu koja je prepoznata od privatnog sektora. Jer broj noćenja u stalnom je porastu, kao i broj iznajmljivača, subjekata koji se bave turizmom. Siguran sam da ćemo uskoro prijeći broj od 20 tisuća noćenja godišnje iz Master i marketing plana razvoja turizma drniškog područja. To je možda smiješan broj nekome na moru tko se turizmom bavi već desetljećima ali za nas predstavlja značajan rast’, kazao je pozdravljajući sudionike Josip Begonja gradonačelnik Drniša.

Drniš je do sada bio najpoznatiji kao grad pršuta, međutim, kroz projekte koji se intenzivno provode posljednjih pet godina Drniš postaje prepoznatljiv i kao grad Ivana Meštrovića i kao grad jedinstvene prirodne baštine.

Reakcije gostiju Drniša su više nego pozitivne, te su svi redom organizatorima čestitali na sadržajnom programu, izvedenom na vrhunskoj razini.
Ulaganja u infrastrukturu i ljude su konačno počeli davati rezultate, te posebno raduje što je sve više lokalnih stanovnika koji se počinju aktivno baviti turizmom. Svijetli primjer u praksi je i utrka ProminaTrek sa čim je sudionike upoznao Nikola Perlić iz Planinarskog društva Promina.
– ‘Turistička infrastruktura, razvijeni potencijali i snažna promocija privući će značaj broj turista. Međutim osim toga naš je cilj i očuvati ovo područje. Stoga je i proizvod ovog samog projekta je zajednički model upravljanja prirodnim resursima, od čega će šira zajednica imati koristi’, kazala je Ana Škunca projektni voditelj iz agencije Zadra NOVA.

Prema reakcijama sudionika a imajući na umu i sve projekte i aktivnosti koje će se u narednom razdoblju realizirati na drniškom području, bez pretjerivanja se može zaključiti da Drniš postaje prvorazredna destinacija aktivnog turizma u Šibensko – kninskoj županiji.
– ‘ Sad smo negdje na pola puta provedbe projekta. Vrlo smo zadovoljni kako se stvari odvijaju, do konca sljedeće godine imati ćemo značajnu infrastrukturu koja će biti na raspolaganju i turistima i građanima’, istaknula je Sanja Peričić ravnateljica Razvojne agencije Zadarske županije.

Cijelo događanje je realizirano kroz projekt ‘Adriatic Canyoning’, koji je financiran iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost je 1.879.251,32 EUR, od čega EU financira 85% vrijednosti projekta. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a partneri na projektu su Grad Drniš, Grad Obrovac, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA, Općina Grude i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

U sklopu projekta, u Drnišu je već pušten u rad prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske Zagore, a do kraja iduće godine bit će uređene pješačko – biciklističke staze u Pakovu Selu i Pokrovniku, te uređen i opremljen Centar za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu u Pakovu Selu.

FOTO: Grad Drniš


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background