Održano predavanje o mjerama aktivne politike zapošljavanja

- 22. travnja 2015.

foto: Darija Matić

Kakve mjere nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje i što sufinancira, koje su to kreditne linije HBOR-a te koje nove usluge nudi Hrvatska gospodarska komora moglo se pobliže saznati na predavanju koje su predstavnici ovih institucija održali ponajprije ciljanim skupinama – lokalnim poduzetnicima i nezaposlenim osobama.
U okviru Zavoda za zapošljavanje istaknute su postojeće i nove mjere koje se tiču što boljeg kretanja nezaposlenih osoba na tržištu rada, a posebno su istaknute i mjere samozapošljavanja koje sufinancira Zavod. Samozapošljavanje je jedna od aktivnosti koja se dosta često koristi u posljednje vrijeme, a Zavod pruža potporu svim održivim projektima toga tipa, istaknuli su između ostaloga predavači Branka Živković i Tomislav Juras iz HZZ-a Područnog ureda Šibenik.
Dio cjelokupnog predavanja bile su i nove usluge Hrvatske gospodarske komore koje je predstavila tajnica Županijske komore Šibenik Magda Lakoš Mioč. Usluge se odnose na sufinanciranje EU vaučera izrade projektne dokumentacije za poduzetnike, pristup natječajima kroz aplikacije, prijavu tvrtke u problemima i pronalazak partnera na inozemnom tržištu.
Hrvatska banka za obnovu i razvoj istaknula je svoje kreditne programe s uvjetima financiranja koji obuhvaćaju ciljane skupine “Mladi, poduzetnici i žene”, ulaganja u poljoprivredu, gospodarstvo i malo i srednje poduzetništvo, kao i dva kreditna programa specijalizirana za poduzetnike koji se natječu za Europske strukturne investicijske fondove za ruralni razvoj i privatni sektor.
Voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju Mira Krneta istaknula je i paket kreditnih programa za Drniš kao područje od posebne državne skrbi. Tako su HBOR-ove kamate u okviru financiranja onih koji vode vlastito poduzeće ili obrt za malo i srednje poduzetništvo 4%, dok su za skupinu “Mladi, poduzetnici i žene” umanjeni za dva postotna poena jer se koriste namjenska sredstva Ministarstva poduzetništva i obrta. Za kategoriju poduzetnika izvoznika s drniškog područja moguća je također manja kamatna stopa, ona od 2%, zbog otežanih uvjeta gospodarenja – zaključuje mentorica Krneta.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background