Obilježena 22. obljetnica osnutka 142. drniške brigade

- 2. prosinca 2013.

Otvaranjem spomen zida na kojem su istaknuta imena poginulih i umrlih pripadnika 142. brigade Hrvatske vojske jučer je završena dvodnevna svečanost obilježavanja 22. obljetnice osnivanje te brigade.

Središnji događaj proslave bila je svečana akademija održana u subotu navečer, dok je jučer služena sveta misa zadušnica za poginule pripadnike 142. brigade te su položeni vijenci pod središnji križ pored crkve Gospe od Ružarija. Obilježavanje je organizirala Udruga 142. brigade u čijim prostorijama je i otvoren spomen zid.
Svečanoj akademiji uz bivše pripadnike brigade, zapovjednike i brojne Drnišane nazočili su i gradonačelnik Drniša Josip Begonja, predsjednik Gradskog vijeća Ante Galić, Zoran Smolić šibensko-kninski dožupan, kao i gradski vijećnici.

Nakon što je svečanost prigodno otvorio predsjednik Udruge 142. brigade Joško Ćevid,o povijesnom kontekstu Domovinskog rata govorio je Davor Gaurina, dok ratni načelnik stožera 142. brigade Dragan Radeljak podsjetio je kako je brigada ustrojena u Unešiću 1. prosinca 1991.
Drniška brigada tijekom cijelog Domovinskog rata imala je osnovnu zadaću čuvati bojišnicu dugu čak 40 kilometara.
Njene postrojbe uspješno su sudjelovale u nizu oslobodilačkih akcija gdje su uspješno izvršavale sve postavljene zadaće. Od prve akcije oslobođenja Nos Kalika, oslobađanja ostalih miljevačkih sela 1992. godine, akcije ‘Ljeto 94.’, do oslobađanja cijelog drniškog kraja u ‘Oluji’ i zadnje akcije ‘Maestral’. Kroz njene postrojbe prošlo je sedam tisuća branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 36 poginulo. 2.249 pripadnika ove brigade nositelji su Spomenice Domovinskog rata iz 1991. godine, 2.104 odlikovano je medaljom Oluja. Odlukom Ministra obrane RH od 1. kolovoza 1994. godine utemeljena je 142. domobranska pukovnija HV-a. Prvi zapovjednik brigade bio je pukovnik Luka Vujić, a potom su brigadom zapovijedali Roko Mijić, Boris Predovan, Ivan Vukić i Željko Nakić.

Svečanu akademiju popratio je prigodni glazbeni program učenika Glazbene škole Krste Odaka, a proslava 22. obljetnice nastavljena je jučer polaganjem vijenaca i misom zadušnicom u župnoj crkvi Gospe od Ružarija, koju je predvodio drniški župnik fra Petar Klarić.

Obilježavanje 22. obljetnice drniške brigade okončano je svečanim otvaranjem spomen zida u prostorijama Udruge 142. brigade.
Na spomen zidu su fotografije 40-torice poginulih i umrlih branitelja iz postrojbi ove brigade, čije otvorenje posebno emotivno doživjeli su njihove obitelji.
Predsjednik Udruge Joško Ćevid apelirao je na gradsku vlast i susjedne općinske vlasti da se otvori Spomen dom svim poginulim iz drniškog kraja, jer je veliki dio njih bio u drugim brigadama poput 113. ili 4. gardijske brigade.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background