Obilježavanje mjeseca borbe protiv raka dojke

- 7. listopada 2014.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj se obilježava danas -7. listopada.
Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Hrvatskoj od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema podacima HZJZ u 2011. od raka dojke oboljelo je 2126, a umrle su 984 osobe. Podatak za 2012. još je alarmantniji jer su umrle 1033 osobe. Rak dojke i dalje drži neslavno prvo mjesto po broju oboljelih i umrlih žena. Smanjenje smrtnosti moguće je samo uz kvalitetnu prevenciju i učinkovito i pravodobno liječenje. Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Gostujući u našoj emisiji SOS za zdravlje dr Ljubica Kronja koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke pri župnijkom zavodu za javno zdravstvo upozorila koje su to skupine žena najrizičnije:

{play}audio/ljubica_kronja_071014_1.mp3{/play}

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. U tijeku je četvrti ciklus. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku, da bi liječenje bilo uspješniji, kazala je dr Kronja i dodala:.

{play}audio/ljubica_kronja_071014_2.mp3{/play}

Mjesec borbe protiv raka dojke obilježava kroz cijeli mjesec, a prva subota u listopadu se obilježava kao Dan ružičaste vrpce. Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Ružičasta vrpca znak je i simbol sudjelovanja solidarnosti i potpore. Tradicionalno se akciji priključuje i drniška Liga protiv raka . Volonteri Lige i učenici srednje škole Ivana Meštrovića dijeli su promidžbene materijale o prevenciji raka dojke te menstrualne kalendare. Predsjednica Lige protiv raka grada Drniša Ana Pokrovac tad nam je rekla:

{play}audio/ana_pokrovac_071014.mp3{/play}

Liga protiv raka Drniša planira ovog mjeseca više akcija kojima žele ukazati na učestalost oboljenja od raka dojke, pa tako 9. i 23.listopada u 16,00 sati za žene od 35 do 50 godina starosti organiziraju besplatne ultrazvučne preglede dojki. U svakom terminu pregledat će se po 20 žena. Pregled će odraditi radiolog dr. Berović iz Šibenske bolnice. Prijave se primaju na broj Lige 095-88-474-99 u vremenu od 09 do 20. sati


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background