Obilježavanje Dana državnosti

- 24. lipnja 2015.

Foto: Josip Živković

Povodom Dana državnosti, koji se obilježava sutra, 25. lipnja, upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred središnjeg križa kod crkve Gospe od Ružarija, u spomen na poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Uime Grada Drniša vijenac je položio gradonačelnik Josip Begonja, zajedno sa zamjenikom Nikolom Lovrićem i gradskim vijećnicima Vlatkom Duilo, Marinom Malenicom i Ivanom Mihaljevićem. Vijenac i zapaljene svijeće su položili i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, policije i gradskih javnih ustanova.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Podsjetimo, Dan državnosti, 25. lipnja, državni je blagdan kojim Republika Hrvatska obilježava povijesnu odluku Sabora donesenu toga datuma 1991. godine. Naime, na referendumu održanom u mjesecu svibnju ’91. građani su donijeli odluku da Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, već postaje suverena i samostalna država.
Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da „ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.
U spomen na taj dan obilježava se od 2001. godine u Hrvatskoj Dan državnosti. Do 2001. isti se blagdan obilježavao 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se 30. svibnja obilježava Dan Hrvatskog sabora.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background