Obilježavanje 27. obljetnice osnutka 142. brigade HV-a: ‘Svi naši uspjesi mogući su jer je netko imao hrabrosti i ljubavi žrtvovati se za nas’

- 1. prosinca 2018.

Na današnji dan prije 27 godina, 01. prosinca 1991. godine osnovana je 142. brigada Hrvatske vojske.
U Zagori, od strane dragovoljaca Domovinskog rata, mobiliziranih obveznika i dijela pripadnika IV. bojne 113. brigade.
Dio njih danas se okupio u Drnišu, kako bi se prisjetili tih dana ponosa i slave, kako bi se prisjetili onih koji su položili svoj život za slobodu Hrvatske, kako bi se vidjeli i družili.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, izaslanik Ministra branitelja Tomislava Medveda, državni tajnik i ratni zapovjednik 142. brigade Ivan Vukić Niper nam je kazao:
– ‘Obzirom na dužnost koju obnašam u posljednje vrijeme često sam na sličnim obilježavanjima, a svakako da sam posebno vezan upravo uz 142. brigadu, čiji sam bio pripadnik. Njeni branitelji spriječili su prodor neprijatelja da okupira preostali dio županije, a sami su, baš sami, oslobodili ovaj prostor u Oluji. S ponosom se sjećam tih dana ponosa i slave. To je generacija koja je našoj djeci omogućila da mogu živjeti u slobodnoj državi’, kazao je danas u Drnišu državni tajnik i zapovjednik Vukić.

Izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i gradonačelnik Drniša Josip Begonja:
– ‘Važno je istaknuti to da je naša drniška brigada bila nada ne samo u vojnom nego i u psihološkom smislu da ćemo se jednog dana iz progonstva vratiti svojoj kući, što se Olujom i dogodilo. Sjećamo se danas i odajemo dužni pijetet svima onima koji su dali svoje živote. Prilika je ovo da se suborci malo i vide, prisjete uspomena, jer četiri godine zajedno su proveli u rovovima’, kazao je Begonja.

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i župana Šibensko kninskog Gorana Pauka danas je bila dožupanica Darija Puljić:
– ‘Ja sam u to vrijeme, 1991. godine bila student, a prognana obitelj iz Drniša završila mi je u Splitu. Bile su to teške četiri godine koje su obilježile naše živote, ali iz kojih je izniknula sloboda. Odati čast i priznaje svima onima koji su na tom putu do slobode dali život za Hrvatsku dužnost je svih nas’, istaknula je Puljić.

Ratni zapovjednik Roko Mijić danas je za Radio Drniš rekao,
– ‘Važna su obilježavanja obljetnica. Da zaboravimo brigadu, Domovinski rat, povijest – bili bi narod bez budućnosti. Ponosni smo na našu brigadu, koju je Drniš tada mogao dati, danas sumnjam u to. Sve nas je manje, branitelji umiru, ne znam iz kojeg razloga, ali statistički pokazatelji su poražavajući, ružni’. kazao je Mijić.
Brigada je osnovana 1991. godine ali brojni dragovoljci okupili su se ranije:
– ‘ Neki od nas počeli su i prije 91. u pričuvi MUP-a pa u drniškoj IV. bojnoj 113. brigade,
a poslije Pakovačke bitke i Rujanskog rata zbog dužine bojišnice ukazala se potreba osnivanja još jedne brigade u čiji sastav su ušli satnija Kaštelana, dio Šibenskog zapovjedništva ali najveći dio činili su žitelji drniškog područja. Okupljali smo se zapravo u jednom primoštenskom hotelu i polako uvodili brigadu na crtu da bi bila spremna za ofenzivno djelovanje u akciji oslobođenja Miljevaca’, kazao nam je ratni zapovjednik Roko Mijić.

U crkvi Gospe od Ružarija služena je sveta misa zadušnica kojoj je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz Spomen križ kraj Gospine crkve u Drnišu.
Nakon pozdravnih riječi župnika fra Damira Ćikare misu je služio vikar fra Dejan Međugorac koji je kazao:
– ‘Danas smo ispunjeni ponosom i zahvalom prema žrtvama na kojima počiva naša sloboda. Sve što danas gradimo i radimo, svi naši uspjesi mogući su jer je netko prije nas imao hrabrosti i ljubavi žrtvovati se za nas. Nisu gledali sebe, nisu čuvali svoj život, nego su darovali svoj život da bi ga drugi imali. Okupili smo se danas kako bi svemogućem Bogu izrekli svoju zahvalnost za dar vjere, za dar slobode i pobjede, za dar žrtve tolikih branitelja koji su dali život da bi naš narod imao budućnost, slobodu, i slobodnu domovinu Hrvatsku’, kazao je u propovjedi fra Dejan, na misi koju je pjesmom pratila Klapa Drniš.

Kroz postrojbe drniške brigade prošlo je gotovo 7.000 branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 21 u Domovinskom ratu poginuo. Oni su: Joko Buzov, Mario Fabris, Milan Novaković, Nikola Cigić, Mate Pućo, Ivica Barišić, Petar Sedlar, Ante Škopljanac, Boženko Bronić, Željko Ujaković, Mirko Gabela, Marko Stanković, Alen Gulin, Ivica Andabaka, Rade Šakić, Vedran Malenica, Dražan Andabaka, Miro Grgić, Marko Blažević, Damir Lemo, Tonći Pirija.

Tragično stradali i od posljedica rata premiuli: Ante Vukušić, Ante Vulić, Ante Gulin, Dean Božanić, Jovan Milivojević, Ante Kardov, Dinko Marin, Dražen Kozić, Ivan Matić, Josip Dujić, Josip Jakovljević, Josip Širinić, Marijan Čupić, Mladen Samardžić, Nebojša Čubrilo, Rajko Delaš, Srećko Butužin, Stipan Ivčević, Vinko Šarić, Mate Ramljak.

Više od 2.000 pripadnika brigade nositelji su Spomenice iz 91. godine ili su odlikovani medaljom Oluja.
142. Brigada pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22. svibnja 2006. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, ujedno odlikovao je nekoliko istaknutih pripadnika brigade Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH.

Obilježavanje obljetnice osnutka drniške brigade HV-a organizirala je Udruga 142. brigade.

Više fotografija pogledajte na Facebook stranici Radio Drniša.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background