Obilježavanje 24. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara

- 17. studenoga 2015.

Foto: Marija Lojić

Za spomendan mučeništva grada Vukovara u Domovinskom ratu večeras u Drnišu održava se tradicionalna manifestacija „I u mome gradu Vukovar svijetli”. Prigodan glazbeno dokumentarni program pripremaju FRAMA Drniš i župa Gospe od Ružarija od 19 sati u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Krsto Odak, a potom slijedi i mimohod ulicama grada.
Inače, drniški srednjoškolci u prijepodnevnim su satima spontano za vrijeme odmora ispred srednje škole Ivana Meštrovića uz zvuk gitare otpjevali nekoliko domoljubnih pjesama posvećenih sjećanju na žrtvu Vukovara.
U sklopu obilježavanja 24. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara Drnišani će ove godine imati priliku pogledati dokumentarni film ratnog snimatelja HTV-a, Sinjanina, Petra Malbaše pod nazivom „Vukovar – simbol hrvatskog otpora”. Film je sastavljen od 14 dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu iz kojih je Malbaša izdvojio njemu osobno najzanimljivije kadrove, te im dodao i dio srpske arhivske građe pronađene u Kninu u akciji Oluja, a koja je u njegovom posjedu. Petar Malbaša, autor više dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu, dobitnik je Nagrade Županije splitsko-dalmatinske.
Nakon glazbeno dokumentarnog programa krenut će povorka sa svijećama ulicama gradu u spomen na žrtve Vukovara i Domovinskog rata, a potom će biti postavljanje lampiona u Vukovarsku ulicu u središtu Drniša.
Podsjetimo, Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstveni i primjeren način odati počast sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.
Prema ideji autorice Vini Rakić, predsjednice udruge Homo homini homo iz Splita, pokrenuta je akcija diljem Hrvatske „I u mom gradu Vukovar svijetli” koju već niz godina uspješno organiziraju i Drnišani predvođeni mladima okupljenim u drnišku FRAMU.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background