O jeziku

- 20. prosinca 2010.

Kroz protekle godine, evocirajući naše zajedničke uspomene na neke ljude, običaje i događaje, na neka naša ljudska stanja, naše ljutnje , naše ljubavi, naše radosti i tuge, znali smo uvijek spomenuti i poneki izraz za koji mlađe slušateljice i mlađi slušatelji nisu nikada niti čuli, niti znaju što znače.
Za neke uporabne predmete koji su to davno prestali biti stvar je možda i jasna, ali ima puno imena i predjela u našem kraju za koje mladi nikad nisu čuli.
Jednom zgodom pitao sam grupu mladih znaju li što su to Ćekinovac, Kaluđerovac i Konali. Nije znao nitko. Naravno, riječ je o našim nekad popularnim kupalištima na Čikoli. Kad kažemo kupališta na Čikoli, kako to sada nestvarno zvuči, a nekada su, ljeti, kolone mladih išle na Čikolu i kupali se.
Naš nekadašnji govor, govor naših starih i nije bio baš osobito književni jezik. Bili su to lokalizmi, talijanizmi, turcizmi ponajviše, a znao se potkrasti i još poneki – izam. Meni je uvijek bio san napisati kakvu smislenu priču koja bi sva bila sazdana od ovih, nekad rabljenih, a sada potpuno ili gotovo potpuno zaboravljenih riječi.
Naravno, nisu to samo drniške riječi. Mnoge od njih moglo se čuiti i u okolnim krajevima i gradovima. Jednostavno, zovimo ih starim riječima koje nestaju iz svakodnevnog govora. Pokušajmo podsjetiti na neke.
Jednom sam spomenuo DRČINU. Naravno, to su dječurlija. Nedavno sam čuo i komentar jedne bake na strastveno ljubljenje jednog mladog para na televiziji. Starica ih je s gnušanjem gledala i komentirala: – A nu šta se zubaju ki magarad!
U kontekstu Šeherezade i izraza JOK, JOK za NE,NE, ima jedan naizgled sličan: DOK DUR DUR – DOK TRAJE TRAJE. No da se vratimo drčini. Kad je dijete već poodraslo, a slabo odjeveno i odgojeno, onda bi ono bilo DRTESINA. Ne zvuči baš nimalo poetično.
Ovih par riječi je samo da se podsjetimo. Bit će toga još. I nemojte da vas, posebno vas mlađe slušatelje, ono zubanje odvoji od pomisli na vašeg dragog ili dragu!”


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian