O jeziku šesti put

- 8. veljače 2011.

Gotovo da i nema životne situacije u kojoj nema nekog od izraza koji je stari, zaboravljen, a često i dvoznačan, poput situacija u kojima se rabe. Tako i izraz SMRDLJIV može značiti nešto što neugodno vonja ili smrdi, ali je to isto tako i oznaka osobe koja je sklona svađi i neljudskim postupcima. Zato i često čujemo kad se nekoga karakterizira da je taj i taj smrdljiv čovjek, misleći pri tome na njegov karakter, a ne na mirise koje on širi oko sebe. Za nas koji radimo s mikrofonima vrlo je bitan izraz SMRSITI. Izvorno to znači reći nešto nejasno, nedovoljno razumljivo i to ne u sadržajnom smislu, već slušno. Nadam se da vi tako ne doživljavate naše tekstove.

Kad bismo, primjerice, nekom strancu koji tek uči hrvatski jezik, kazali da smo SKUCALI KOJU ŠOLDU, on nas ne bi razumio ništa. A riječ je o jednoj, sada vrlo aktualnoj stvari. Jednostavno, onaj tko je iskucao koju šoldu, sakupio je nešto novca štedeći. Takvu lijepu činjenicu, štednju, ništa ne može RUVINJATI, odnosno pokvariti. Isto tako, kad već spominjemo strance koji moguće uče hrvatski jezik, kako im objasniti da su u Drnišu istoznačnice IZVADITI i IZDAVITI, ili CESTA i TESTA. No valja svo to bogatstvo prihvatiti i ne biti, kako bi se to reklo, ŽUGELJIV, odnosno sklon nepotrebnom prigovaranju. Ima cijela jedna serija izraza koji se dotiču jela i hrane općenito. Onaj tko je slab i tanak, za njega kažemo da je ŽENTIL ili ŽENTILAN, jer običava samo malo ŽDROKNIT, odnosno pojesti na brzinu. A možda je krivo i to što je sam po sebi ZLORAN, izbirljiv kod jela. Da je slučajno SLATKORAN, znači neizbirljiv kod jela, vjerojatno bi bio puno čvršći i deblji. Iz oblasti neatletskih bacačkih disciplina, uz onu “baci brigu na veselje”, spomenut ćemo još dvije bacačke discipline. Kad kažemo da voda u loncu mora BACITI KLJUČ, to znači da mora proključati, provreti, ali kad kažemo nekom da BACI OKO, to već morbidnije zvuči, a stvar je jednostavna, baciti oko znači za trenutak nešto pogledati.

Tako i vi bacite oko na skalu vašeg radija, i ako nas čujete, znači da niste MITILI, ili mimoišli našu frekvenciju od 89 megaherca.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian