O jednoj promociji

- 30. travnja 2017.

Rijetko se desi čovjeku da s jedne, naizgled obične, promocije knjige ode višestruko zadovoljan. Upravo to se desilo meni u četvrtak, 27. travnja. U prekrasnom prostoru Nacionalnog parka Krka u Drnišu održano je predstavljanje knjige “Oko Krke”, autora doktora Šime Pilića. Riječ je o jedanaest socioloških studija i rasprava, a svima je zajednička poveznica rijeka Krka, područje uz Krku i život i povijest tog područja sagledani iz različitih aspekata.
Lijepo je kad se predstavlja knjiga s tematskim odabirom bliskim publici u kojoj je bilo i puno onih koji su upravo s tog područja koje tematizira autor. Knjigu je izdao Književni krug Split i posložena je u četiri dijela s jedanaest priloga, devet autorskih, dva napisana u suautorstvu.
Ono što me oduševilo kao dugogodišnjeg pratitelja kulturnih zbivanja u Drnišu jesu promotori knjige i činjenica da su i oni, uz autora, duboko vezani uz ovaj kraj. Prvi je bio profesor Marko Radeljak, mladi djelatnik Srednje škole Ivana Meštrovića koji je u proslovu, nadahnutim riječima, predstavio i samog autora i knjigu o kojoj je riječ. Učinio je to znalački i kvalitetno, poput kakva rutinera u ovakvim prigodama. Potom je govorila docentica Filozofskog fakulteta u Splitu, s odsjeka sociologije, doktorica Marija Lončar. Slušajući njeno izlaganje, bilo mi je neopisivo drago što je riječ o znanstvenici koja je rođena drnišanka, čije sam odrastanje sa strane pratio, i evo sad prekrasne zgode da nas sve ona obraduje svojim nastupom. Kad se tu pribroji i miljevačko podrijetlo autora Pilića, čovjek bude ponosan na činjenicu da ovaj kraj iznjedri takve ljude. Doduše, to baš i nije nikakvo čudo. Sada već možemo govoriti o kontinuitetu.
Inače, sama knjiga, jer ipak je ovdje o njoj riječ, grafički je vrlo lijepo opremljena sa sažetkom na engleskom jeziku i s brojnim tabelama i grafičkim prikazima koji pomažu boljem razumijevanju teksta. To nije knjiga koja se čita poput romana. Za njeno čitanje potrebno je imati papir i olovku, jer riječ je o pravom vrhunskom znanstvenom radu. Ove riječi su samo zahvala autoru na učinjenom, a mladim promotorima, profesoru Marku Radeljaku i docentici doktorici Mariji Lončar na prekrasnom predstavljanju.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian