Nova mapa Galić – Botteri Dini

- 7. siječnja 2010.

″Božićni triptih″ naziv je nove pjesničko slikarske mape kojom se nastavlja uspješna suradnja između drniškog pjesnika Miljenka Galića i splitskog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija.

bozicni-triptihNova mapa posvećena je Kristovom rođenju – Božiću u Dalmatinskoj zagori. Otajstvo Božića inspiracija je za tri pjesme i tri slike. Na mističan način slikar Botteri Dini svoj triptih je oslikao u ugođaju Božićne noći, prva slika predstavlja rođenje Isusa okruženog zvijezdama, druga Badnju večer i anđele dok lebde nad Zagorom, a u dalmatinskom krajoliku pastiri i prognanici idu prema Betlehemskoj štalici, a treća je sveta obitelj u toplini ljubavi božićnoga svjetla.
– Galićeve pjesme “Zagora”, “Badnja večer 1997.” i “Bog u špilji” pisane su s osjećajem za ambijent i događaj, kako isticanjem detalja tako i atmosferom trenutka, baziranim na tradiciji. Vjersko u životnoj svakodnevici malog čovjeka utkano je u pjesničku poruku koja nadilazi okvire lokalnog. Koloristička raskoš, bitna oznaka Botterijeve umjetnosti, zbilju prenosi u bljesak, a skromnost i idiličnost štalice uzdiže do prostora katedrale. Dojmljivo je to djelo suvremene sakralne umjetnosti, kaže Stanko Špoljarić koji je napisao pogovor za mapu.
Plodna suradnja Galić – Boteri Dini započela je 2003. godine kada je, prilikom posjete pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, svjetlo dana ugledala prva zajednička mapa i zbirka pjesama Wojtyline obale. Knjiga je doživjela tri izdanja i predstavljena je u petnaestak gradova. Nakon toga izdane su mape ″Molitva, maslina, mathesis″, te ″U napasti nečovječna koda″.
Miljenko Galić često navodi da Botteri Dini njegove misli iskazuje bojom, savršenim koloritom sakralnih krajolika, pa se tako može reći da su sve mape nastale suglasjem riječi i slike. Mapa ″Božićni triptih″ već je predstavljena u Splitu, a izdavač je Ogranak Matice hrvatske Split.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian