‘Noć muzeja’ u Ružiću i Otavicama

- 25. siječnja 2022.

U petak će u Hrvatskoj biti održana još jedna ‘Noć muzeja’

Hrvatsko muzejsko društvo organizira ovu manifestaciju u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo 3.635.127 ljudi.

Tradicionalno se održava posljednjeg petka u siječnju od 18 sati do 1 sat iza ponoći, ulaz u muzeje je besplatan, a muzeji obično organiziraju i prigodne programe (otvorenja izložbi, koncerte, performanse, promocije, specijalno osmišljena vodstva, besplatno dijeljenje ili prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira.

Muzeji Ivana Meštrovića i ove godine pripremili su program u crkvici Presvetog Otkupitelja te u Otavicama u novouređenoj školi.

Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović
Noć muzeja 2022.
28. siječnja 2022., od 12:00 – 20:00 h

Opis programa
U Noći muzeja razgledajte stalni postav Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Nakon netom dovršene sanacije kupole kojom je onemogućeno prodiranje vlage te spriječeno propadanje kamene građe i reljefa te postavljanjem unutarnje rasvjete, crkvica je zasjala u novom ruhu.
Istovremeno, u novouređenoj osnovnoj školi u Otavicama koja je 1931. izgrađena prema Meštrovićevim nacrtima, postavljena je edukativna izložba “‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu”. Izložba obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu.
Napomena:
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, uz poštivanje epidemioloških mjera: ulaz uz predočenje COVID potvrde, nošenje maske te uz ograničen broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u izložbenom prostoru.
U Noći muzeja iskoristite prigodu za kupnju publikacija u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića uz popust od 50%.

Raspored događanja
Razgled stalnog postava (12:00 – 20:00 h)
Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883.–1962.) te najbližih članova njegove obitelji. Meštrović je izgradio prema vlastitim nacrtima 1930. godine i tako ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu. Nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih zahvata na unutarnjoj kamenoj građi, sanacije kupole te postavljanja rasvjete u unutrašnjosti, crkvica je u 2022. godini zasjala novim sjajem.

Izložba “‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu” (18:00 – 20:00 h)
Kulturni centar u Otavicama (nekadašnja osnovna škola)
Izložba “‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu” obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu. Kroz izbor povijesnih fotografija iz razdoblja nastanka spomenika, izložba prikazuje različite faze njegova stvaranja, počevši od samog natječaja, odabranih modela, produkcije, transporta, reakcije javnosti u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, do značenja koja se vezuju uz spomenik danas. Uz fotografije se prikazuje i originalni film iz vremena kojim je popraćen cijeli proces nastanka spomenika.
Autor izložbe je Anđelko Mihanović, dok grafičko oblikovanje potpisuje Josip Rajević. Izložba ostaje otvorena do 11. veljače 2022.

 

Tagged as

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background