Noć muzeja u Kulturnom centru Otavice o Meštrovićevim spomenicima Indijancima

- 29. siječnja 2022.

Muzeji Ivana Meštrovića u Noći muzeja u Kulturnom centru Otavice postavili su izložbu “‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu” .

Izložba obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu. Motiv za postavljanje ovakve izložbe bilo je to što se spomenik nedavno našao na listi onih koji trebaju reviziju jer je navodno uvrjedljiv:

Naime prošle godine je u Chicagu osnovano Povjerenstvo za pregled više od 500 javnih spomenika u sklopu “projekta rasnog iscjeljenja i povijesne procjene” te je objavljen popis od 41 spomenika koji su problematični iz različitih razloga. Među njima su i Indijanci – Strijelac i Kopljanik našeg kipara Ivana Meštrovića o kojem je, kako kažu iz spomenutog povjerenstva, potrebna javna rasprava.

Autor izložbe postavljene u Otavicama je Anđelko Mihanović:

 

Izložba ostaje otvorena do 11. veljače.

Posjetitelji su također jučer u Noći muzeja imali priliku razgledati stalni postav Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Nakon netom dovršene sanacije kupole, o radovima na crkvici razgovarali smo sa višom kustosicom Muzeja Ivan Meštrović Zoranom Jurić Šabić:

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background