Napustio nas je naš ‘Drnišanac’

- 17. veljače 2021.

U 67. godini života jutros nas je zauvijek napustio naš dragi kolega, jedan od najdugovječnijih radijskih suradnika Đuro Perlić. Veliko i toplo Drniško srce prestalo je kucati napaćeno bolešću, koja je cijelom gradu odnijela čovjeka kojeg smo neizmjerno voljeli, cijenili i poštovali.

Rođen je 02. veljače 1954. godine u Drnišu, završio je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, bio je državni inspektor do umirovljenja prije dvije godine. Bio je i profesor u srednjoj školi.

Na Radio Drnišu kao suradnik radio je još od osamdesetih. Ostavio nam je u naslijeđe minute i minute predivnih zapisa, priča, emisija, kolumni, kao što su ‘Licem u lice sa poznatim licem’, ‘Razgovor ugodni’, ‘Kulturni krug’ i nama najdraže od svega – ‘Drnišanca’, kolumnu koja se neprestano emitirala od studenog 2006. godine, svake nedjelje iza 12:30 sati uz uvodne taktove pjesme ‘Ptice umiru pjevajući’.

I nitko ni slutio nije da će 07. veljače 2021. biti emitirana posljednja u nizu, naziva ‘Malo o kadrovima’.

Izabrane kolumne objavljene u programu Radio Drniša ukoričene su u knjigama ‘Drnišanac 1’ i ‘Drnišanac 2’, u izdanju Gradskog muzeja Drniš, a u suradnji sa Šibenskim listom, gdje je također objavljivao, izdana je i zbirka ‘Drniški amarcord’. Dobitnik je Nagrade Grada Drniša.

Svojim kolumnama najčešće je budio sjećanje na Drniš kakav je nekada bio, na običaje našeg kraja koji su se izgubili, opisujući ih vjerno i emotivno kao rijetko tko.

Neumorno je govorio i pisao o svakodnevnom životu, ljudima koji čine grad, brižno čuvajući i nostalgično njegujući uspomene na  mladost i na život bez današnjih ožiljaka.

Đurini zapisi bili su kamenčići iz povijesti grada a bili tužni ili veseli, uvijek su imali i humorističnu stranu i u pravilu u njima nikada nije bilo negativnih junaka. A taj benigni humor i drniška zafrkancija najbolje su odražavale njegovu ljubav prema svemu drniškom.

Pričao je priče o brijačnicama, kupalištima na Čikoli, o jeziku i narječju, o odnosima, o Puvarinama, pikući, krnjevalu, spizi i kuvanju, o prognaničkim danima, isticao talentirane drniške umjetnike, glazbenike i glazbare, radovao se uspjesima sportaša, kako je sam kazao donosio ‘priče o dobrim, dragim, običnim ljudima, koji su, svatko na sebi primjeren način, obilježili Grad i vrijeme kad su živjeli’.

Bio je neizostavan posjetitelj svih manifestacija koje su se odvijale u Drnišu, najčešće sa kulturnim predznakom, da bi dojmove potom prenosio radijskim eterom.

Veliki je ovo gubitak i za Radio Drniš, i za sam grad.

Sa velikom tugom jutros smo primili vijest o tome da nema više našeg Drnišanca. Nestvarno nam je i nezamislivo da se neće pojaviti u redakciji i da više nećemo baciti ćakulu o aktualnim zbivanjima, čuti priče o kojekakvim dogodovštinama i da se čuveni brk neće nasmijati.

Otišao je naš Drnišanac u lijepa sjećanja. Veliko mu hvala za sve. Iza sebe tužne je ostavio i brojne slušatelje Radio Drniša koji su ga rado slušali.

Obitelji Perlić izražavamo sućut. Počivao u miru.

Sahrana će se održati na gradskom groblju sv. Arhanđela u petak, 19. veljače 2021. godine u 15 sati.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background