Nakon 25 godina kip Sv. Ante vratio se kući u Drniš! (foto&audio)

- 8. lipnja 2017.

Kip Sv. Ante – rad Ivana Meštrovića sinoć je stigao u Drniš a jutros je ponovno nakon 25 godina – postavljen ispred crkve Sv. Ante u Drnišu.

Kip će biti blagoslovljen u utorak na sam blagdan, na svečanom koncelebriranom misnom slavlju kojeg će predvoditi visovački gvardijan fra Božo Duvnjak.

Originalno djelo izvedeno je 1932. godine na zamolbu dr. Eduarda Žilića, župnika crkve sv. Antuna u Beogradu, za istoimenu crkvu koja je rađena prema projektu Jože Plečnika. Brončani odljev lijevan je u Ljevaonici umjetnina u Zagrebu 1955. godine, a u oltarnom prostoru crkve u Beogradu postavljen je 1956.

Osim tog kipa u Beogradu brončani odljev postoji i u Bugojnu a postavljen je i iznad glavnih ulaznih vrata župne crkve sv. Ante.
Gipsani model vlasništvo je Atelijera Meštrović, a nalazi se u Gliptoteci u Zagrebu.

Brončani odljev iz 1987. – 1988. godine, koji je bio postavljen ispred crkve sv. Ante u Drnišu, četnici su raznijeli eksplozivom kad i crkvu sv. Ante za vrijeme Domovinskoga rata 1992. godine.

Tad je od kipa Sv. Ante ostala samo ruka koja se čuva u župnoj kući a uskoro će je preuzeti Gradski muzej Drniš.

Postavljanje kipa koštalo je 200 tisuća kuna a riječ je o inicijativi Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja i fra Ivana Maletića, koju su podržali i financijski pomogli realizirati Grad Drniš, Grad Zagreb i JU NP Krka.
Novi kip je odljev u bronci lijevan u Ljevaonici Ujević u Zagrebu.

Drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara o svemu je kazao:

{play}images/audio2/fradamir_kip.mp3{/play}


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian