Nacionalni park „Krka“ ima novi izlet brodom prema Čikoli

- 10. svibnja 2021.

U Nacionalnom parku „Krka“ uspostavljena je nova izletnička ruta: Skradinski buk – Čikola – Skradinski buk. Brod polazi s pristaništa za srednji tok Krke na Skradinskom buku. Izlet traje jedan sat a obuhvaća vožnju do jezerskog vrela Torak, pogled na Ključicu, najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu u Parku, razgledavanje uvale Čekinac, u narodu zvane Krnića jezero, potom povratak na Skradinski buk. Cijena izleta za odraslu osobu iznosi 80 kn, za djecu od četiri do osamnaest godina 55 kn. Grupe, i odraslih i djece, imaju dodatni popust. Također, brod se može zakupiti, uključujući i uslugu vođenja. Tijekom izleta nije predviđen izlazak s broda ni obilazak navedenih lokacija. Izlet se može rezervirati i karta za njega kupiti na brodskoj recepciji na lokalitetu Skradinski buk.

-„Izleti brodom na rijeci Krki oduvijek privlače brojne posjetitelje. Upravo stoga što predstavljaju posebnu atrakciju svim zaljubljenicima u prirodu, omogućili smo razgledavanje srednjeg i gornjeg toka rijeke plovidbom uzvodno“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Prošle godine ponovno smo uspostavili i povijesnu rutu s Roškog slapa nizvodno, a od danas posjetitelji se brodom mogu zaputiti kanjonom Čikole prema jezeru Torak i tako upoznati fascinantnu ljepotu koju su spokojnom igrom tisućljećima stvarale dvije snažne rijeke, Krka i Čikola.“

Naime, kada se izdigla moćna sedrena barijera Skradinskog buka, Krka se ujezerila do Visovca, a ušće Čikole potopilo. Tako je nastao pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj. Krku od ušća Čikole razdvaja Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera. Na tom se mjestu već tisućama godina ponavlja trenutak u kojemu Čikola, nakon putovanja kroz tijesni kanjon, široko širi ruke hrleći Krki u zagrljaj da bi se zajedno prelile preko Skradinskog buka, najduže europske sedrene barijere.

U središtu bajkovitog sutoka dviju rijeka smjestio se Torak, vrelo u obliku jezera. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 m, dubina 30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.

Torak je također ime, što su ga izabrali prijatelji NP „Krka“ u anketi na društvenim mrežama, novog broda u floti Nacionalnog parka „Krka“, koji je ovoga proljeća zaplovio tom omiljenom izletničkom rutom.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian