Na sajmu u Tinjanu drniški pršutari osvojili dva zlata i srebro

- 21. listopada 2013.

Na 7. internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu koji već godinama tijekom dva dana manifestacije pohodi 20-tak tisuća posjetitelja, drniški pršutari okitili su se sa dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom.
Zlatnu medalju za svoj pršut dobile su pršutane ‘Baba delicije’ Pakovo Selo i ‘Bel Cro’ Miljevci, a srebrnu pršut ‘Maran’ iz Trbounja.
U Tinjanu je bio i gradonačelnik Drniša Josip Begonja, a sa pršutarima se družio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji im je uručio nagrade. 

Na sajmu je 27 pršutara izložilo svoje delicije na ocjenu komisije, dok ih je ukupno 33 bilo ponuđeno posjetiteljima na štandovima. “Ni u jednoj kategoriji nije bilo brončanih pršutara što znači da natjecatelji održavaju visoku kvalitetu”, rekla je predsjednica komisije i Udruge senzornih analitičara pršuta Blanka Sinčić Pulić.

U najbrojnijoj kategoriji dimljenog pršuta slavili su Sinjani, koji su ove godine već proglašeni šampionima nacionalnog sajma pršuta koji se održava u Sinju.

Najveća atrakcija bila prezentacija najvećeg pršuta, a imali su ga Hercegovci.
Pršutana ‘Herceg’ iz Ljubuškog predstavila je pršut težak čak 18 kilograma. Vlasnici su za Glas Istre pojasnili da je jedini recept za uzgoj takve velike svinje domaća hrana – tikvice, blitva, trava i žitarice, kao humanistički pristup svinjogojstvu.
Posjetitelja je bilo najviše iz Istre, Kvarnera i Zagreba, ali i iz Trsta, Italije, Austrije i Bavarske.

Prsutari-Tinjan

Prsutari-Tinjan-2

Prsutari-Tinjan-5

Prsutari-Tinjan-3

Prsutari-Tinjan-4


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background