Na petropoljskom području uređena šetnica „Putem mladog meštra“

- 11. prosinca 2014.

Još jedna zanimljiva turistička staza uređena je na našem području. Općina Ružić je završila sa uređenjem turističke staze „Putem mladog meštra”. Vrijednost izvedenih radova je oko 62.000 kuna. Sredstva su osigurali Hrvatska turistička zajednica u iznosu od 30.000 kuna, iz proračuna Općine Ružić izdvojeno je 16.000 kuna, a ostatak su sufinancirali Muzeji Ivana Meštrović sa 15.500 kuna.

Ovim projektom uređeno je 1800 m staze koja povezuje obiteljsku kuću Meštrović u Otavicama sa rodnom kućom Ivana Meštrovića na Svilaji. Osim uređenja same staze postavljene su klupe za odmor i info tabla ispred same kuće na Svilaji. Obnovljene su sve interpretacijske ploče koje su bile uništene, te zamijenjene dvije nove koje pokazuju panoramu Općine Ružić i povijesno-kulturnih znamenitosti na petropoljskom području. Dogodine namjeravaju izgraditi i biciklističku stazu koja će povezati te dijelove sa etno selom u gornjem Gradcu, duga će biti oko 8 km, a ovisno o sredstvima proširila bi se i sve do izvora rijeke Čikole, kazao je gostujući u našoj emisiji Vijećnica, načelnik općine Josip Sučić.

Dodajmo kako se privodi kraju i druga faza obnove nepokretnih spomenika kulture Ivana Meštrovića u Otavicama , osnovne škole i antimalarične stanice. Ove godine osigurano je 250.000 kuna, a sredstva su osigurana ugovorom potpisanim u rujnu sa Ministarstvom kulture. Riječ o radovima unutarnjeg uređenja, dok cjelovita obnova ovih vrijednih objekta očekuje se naredne godine. U budućnosti koristili bi se za organiziranje kiparskih kolonija, osnovna škola bi bila preuređena u hostel u dijelu gdje su ranije bili stanovi za učitelje, dok u antimalaričnoj stanici bila bi spomen galerija. Fondacija Ivana Meštrovića za tu namjenu Općini je već ustupila pet radova Ivana Meštrovića.

Turističkom signalizacijom i interpretacijskim pločama na području zavičaja velikog kipara Ivana Meštrovića istaknuti su svi objekti koje je sam umjetnik izgradio na tom području – Crkva Presvetoga Otkupitelja odnosno obiteljski mauzolej, nova obiteljska kuća na Banovači, antimalarična stanica i osnovna škola u Otvaicama za koje je Meštrović dao najveći dio novca i zemljište. Uz to obuhvaćeni su i neki drugi punktovi koji su bili od presudne važnosti za Meštrovićev umjetnički razvoj – mjesto na kojem je još kao dječak prvi put izlagao i izvor Banovača s izvornim rimskim reljefom gdje se prvi puta susreo s figuralnom umjetnošću. Također je u šetnju uključen i posjet Gradcu i zavičajnoj zbirci u kripti crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, gdje je izloženo nekoliko originalnih Meštrovićevih skulptura.

Priča o Meštrovićevom zavičaju proširit će se projektima biciklističkih staza i cesta pršuta što Općina Ružić planira realizirati u suradnji s Gradom Drnišom. Revitalizacija spomeničke cjeline u Petrovom polju, očekivanja su općinske vlasti, doprinijeti će kulturnom i gospodarskom razvoju općine, oživljavanju tradicijskog obrta te jačanju svijesti o vrijednostima i potrebi očuvanja kulturne baštine.

Foto: Općina Ružić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background