Na današnji dan prije 525. godina prvi pisani trag imena Drniš

- 8. ožujka 2019.

Na današnji dan prije 525. godina bilježi se prvi pisani spomen Drniša.  Odnosi se na kupoprodajni ugovor koji se nalazi u Državnom arhivu u Zadru.
U spisu šibenskog notara Georgija q. Lorenza zabilježeno je da je 08. ožujka 1494. godine Rada, kći pokojnog Radivoja Rose, a udovica kamenoklesara Jurja Crljenčića jedan vrt iznad Vrulje prodala Petru, sinu pok. Tome Vulodolovića iz drniškog podgrađa (sub urbum Dernis).

– ‘To je za sada krštenica Drniša koja otklanja dosadašnje tumačenje postanka imena Dernis – vrata u polje (na perzijskom jeziku). Mišljenje i  uvaženog povjesničara Frane Dujmovića je da se Drniš prvi put pod imenom Ključić spominje oko 1340. godine. Prodiranje Turaka u Dalmaciju započinje već od 1415. godine od kada je drniški kraj izložen pljački i paležu, a 1522. godine Drniš i susjedni gradovi Knin i Skradin padaju pod tursku vlast, dok 1528. godine uspostavlja se već i stalna sudska služba – nahija u Drnišu’ – kazao nam je ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Davor Gurina.

Drniš je naravno kudikamo stariji. O čemu svjedoče brojni arheološki ostaci od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Na drniškoj Gradini gdje su provedena arheološka istraživanja utvrđena je najranija kulturna faza života čovjeka u Drnišu a datira iz vremena srednjeg brončanog doba.

Kontinuitet se nastavlja i kroz kasno brončano, željezno, antičko, kasnoantičko i srednjevjekovno doba.

U srednjem vijeku Gradinu su posjedovali hrvatski velikaši Nelipići, koji su vladali gotovo čitavim drniškim krajem.

Uz Gradinu kao vojnu utvrdu razvilo se civilno naselje koje je današnji grad Drniš.

Povodom 525. obljetnice od prvog pisanog traga Drniša najavljen je od strane Grada Drniša prigodan program u koji su se prve uključile Narodna knjižnica Drniš i udruga žena Sv. Roko – Drnišu su za 525. rođendan izdale Kalendar drniških slastica.

IZVOR: Monografija – Drniš na starim grafikama, razglednicama i fotografijama, autori: Davor Gaurina i Joško Zaninović.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian