Ministar Ćorić u utorak u Drnišu

- 2. lipnja 2018.

U utorak, 05. lipnja s početkom u 10,00 sati svečano će u rad biti pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Drniša u nazočnosti izaslanika predsjednika vlade Republike Hrvatske, ministra Tomislava Ćorića i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Drniša izgrađen je u sklopu realizacije projekta “Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za Grad Drniš” koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU iz predpristupnog fonda IPA komponenta IIIb, Regionalni razvoj-zaštita okoliša.

Ovaj projekt je nastavak dugogodišnjih napora Grada Drniša da se riješi problem otpadnih voda jer se komunalne i industrijske otpadne vode grada Drniša, bez pročišćavanja više neće ispuštati u rijeku Čikolu, a samim tim zagađivati i rijeku Krku, jer se ovim projektom štiti sliv rijeke Krke, što je vrlo značajno za očuvanje Nacionalnog parka Krka.

Prije deset godina, 2008. godine kroz program Europske investicijske banke u radove rekonstrukcije kanalizacije kroz uži centar grada Drniša investirano je oko 1.100.000 eura, dok za sam otkup zemljišta, dokumentaciju i rješavanje imovinskih odnosa Grad Drniš uložio je vlastitih 700.000 eura.

Tek nakon toga Hrvatske vode kao provedbeni partner i Delegacija Europske komisije u RH prepoznale su aktivnosti Grada Drniša te su pomogli realizaciju projekta kroz projekt IPA.
Projekt je odobren od strane Europske komisije ukupne vrijednosti 6.450.000 eura od čega je udio iz Proračuna Republike Hrvatska bio oko milijun i 700 tisuća eura.

Međutim, Grad Drniš je u suradnji sa svojim komunalnim društvom RAD d.o.o. u međuvremenu izradio potrebnu tehničku dokumentacije za tkz. II. fazu izgradnje kanalizacijskog sustava, a kojim bi bio obuhvaćen istočni dio samog grada (predio Balek) te susjedno naselje Badanj.
Na toj trasi nalazi se i nekoliko gospodarskih subjekata (pogon Dalmacijavina, Tvornica vinskog octa, trgovački centar, i dr.) koji se također trebaju priključiti na kanalizacijski sustav.

Upravo je u ovoj godini potpisan ugovor između Grada Drniša i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za realizaciju projekta izgradnje kanalizacijskog sustava i priključenja na uređaj četvrti Balek, a u suradnji s Hrvatskim vodama pristupit će se uskoro i realizacija dijela kanalizacijskog sustava za naselje Badanj i njihovo priključenje također na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost ovog investicijskog pothvata procijenjena je na cca 5 mil. kuna.

 


Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background