‘Martinje’: Najbolja mlada vina imaju Mile Maleš i Joso Skelin

- 11. studenoga 2017.

– ‘Tako dobre ocjene vina nisu dobila godinama, posebno crna, a usudio bi se kazati da se za to pobrinula sama priroda. Prvo su se dogodili studen i mraz koncem travnja, dijelom i u svibnju, potom dugotrajni ljetni sušni period a nakon njega obilne kiše. Bilo je bojazni da će sve te vremenske neprilike pričiniti velike štete, a zapravo su vinu učinili uslugu jer napravili su ono što naši vinogradari nikada ne bi, smanjili prinos po trsu! Grožđe koje je ostalo nakon prirodne redukcije dalo je vrhunski proizvod što se mladih vina tiče. Naravno da ih treba dalje njegovati kako bi ostala na toj razini’, kazao nam je Mario Tomić pročelnik Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije na pučkoj veselici koju je sinoć povodom blagdana sv. Martina 14. godinu zaredom organiziralo Pučko otvoreno učilište Drniš u suradnji sa Poljoprivredno savjetodavnom službom.

Ove godine za natjecanje je bilo prijavljeno 28 vina, 13 bijelih te 15 crnih vina koja je ocijenio peteročlani žiri, kojem je presjedao Mario Tomić a članovi su Stipe Ivić iz Instituta za jadranske kulture iz Splita, Mandica Erceg i Marko Dobrić iz Vinoplod vinarije Šibenik te enolog Davor Mitrović.
U kategoriji bijelih vina prvo mjesto pripalo je Mili Malešu, drugo Senki Knežević, treće Stipi Kneževiću.
U kategoriji crnih vina prvu nagradu osvojio je Joso Skelin, drugu Branko Koloper i treću Krešo Matić.

Godinama već nagrade idu istim vinarima, Mario Tomić kaže da je to zbog toga jer su ti vinari učinili određene iskorake,
– ‘Naglašavam nijanse su pobijedile. Ipak naši pobjednici napravili su potrebne iskorake. Prvenstveno se to odnosi na podrum ili konobu. Ona mora imati tražene uvjete, treba služiti isključivo za čuvanje vina, higijena treba biti na prvom mjestu, enološka sredstva treba upotrebljavati dozirano. Kao kad ste bolesni pa dođete u doktora koji vam propiše antibiotik. Lijek ćete uzimati onako kako je propisano, ni manje, ni više, a tako je i sa vinom. Kad enološka sredstva vinar upotrebljava kako je propisano rezultat neće izostati’, tvrdi Tomić.
Najbolje bijelo vino ove godine je pošip, sorta koja više nije rezervirana samo za krajnji jug.
– ‘Gospodin Maleš koji je odnio prvu nagradu ne ustručava se upitati struku za onaj dio u proizvodnji vina u koji nije dovoljno siguran. I spreman je poslušati savjet. Što je za svaku pohvalu. I njegov uspjeh ne čudi’, naglašava Tomić.

Mile Maleš zajedno sa svojom braćom ima 12 tisuća trsova pod pošipom, dok ukupno je 25 tisuća trsova sorti cabernet sauvignon, merlot, sirah i maraština, u Zagori na nadmorskoj visini od 180 metara, za koju Maleš tvrdi da je idealna za vinograd,
– ‘Obiteljski je to posao. Sin studira agronomiju i nadam se da će se time baviti.
Uskoro krećemo sa izgradnjom vinarije. Nadamo se napraviti vinsku cestu. Objediniti prodaju pršuta, sira i vina koja su bez konzervansa te odišu mirisom, svježinom i ljepotom. A za takvo vino osnovno je pravilo da grozd ima određeni broj i zdravih i suhih bobica’, kazao nam Mile Maleš.

Merlot je sorta koja u pravilu uvijek pobijedi kad su crna vina u pitanju pa je tako bilo i ove godine. Vinograd Branka Kolopera, koji je osvojio drugo mjesto, nalazi se u Drnišu tik uz Čikolu,
– ‘Bitno je da grožđe bude zdravo, dobre gradacije i da rok od berbe do prerade bude što kraći. Rezultat tad neće izostati. Vinograd od pet tisuća kvadrata star je deset godina’, istaknuo je Branko Koloper čije nasade na toj mikro-lokaciji vremenske nepogode su mimoišle i poručuje:
– ‘Povrtlarstvo i voćarstvo usko treba vezati uz turizam. Naše proizvođače iz Petrovog polja treba povezati sa hotelijerima i tamo plasirati ono što proizvedu. Simbioza poljoprivrede i turizma naša je budućnost’.

Brojni vinari uživali su sinoć u vinskom gulašu i dobroj kapljici uz svirku uživo, nastup Etno udruge Petrovo polje i skeč dramske sekcije HKD Napredak iz Knina.
Vina je krstio i u mošt pretvorio drniški vikar fra Petar Teskera, a manifestaciju je otvorio i nagrade vinarima dodijelio drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Martinje 2017


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background