Manjinski izbori 31. svibnja

- 15. svibnja 2015.

Ilustracija

Zadnje nedjelje ovog mjeseca, 31. svibnja, održavaju se izbori za manjinska vijeća kada će pripadnici 14 nacionalnih manjina diljem Hrvatske birati 314 manjinskih vijeća. Na četvrtim po redu manjinskim izborima birat će se 74 vijeća na razini županija, 140 na razini 70 gradova, te 100 na razini 87 općina. Zakonom je utvrđeno da se manjinska vijeća biraju u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika. U vijeće nacionalne manjine općine bira se deset članova, grada 15, županija odnosno Grada Zagreba 25 članova.

U županijama, gradovima i općinama u kojima nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici. Vlada je raspisala izbore za ukupno 235 predstavnika, 88 na razini županija i u Gradu Zagrebu, 74 u gradovima i 73 u općinama.

Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano je da kandidate za vijeća odnosno predstavnike manjina mogu predlagati manjinske udruge ili najmanje 20 pripadnika manjine s područja općine, 30 s područja grada ili 50 s područja županija.

Na području Grada Drniša birat će se 15 članova Vijeća srpske nacionalne manjine. Dana 12. svibnja 2015. godine u ponoć završio je postupak kandidiranja, te je Gradsko izborno povjerenstvo Grada Drniša, kojem presjeda sutkinja Lovranka Grabić – Abramac, 13. svibnja 2015. godine utvrdilo pravovaljanom i objavilo listu 15 kandidata za izbor članica/članova vijeća srpske nacionalne manjine predlagatelja: Srpsko narodno vijeće a kandidatkinje/kandidati su:

1. RANKO BELJAN

2. JELICA BURA

3. RATKA ČOLOVIĆ

4. MILORAD ĆOSIĆ

5. MIROSLAV ĆOSIĆ

6. BOGDAN JELIĆ

7. VELJKO JELIĆ

8. NIKOLA KRIČKIĆ

9. ĐORĐE LUKAVAC

10. BRANISLAV MILETIĆ

11. MILAN MIRČETIĆ

12. DUŠAN NJEGIĆ

13. MIRELA PAKLAR

14. GOJKO TRAMPA

15. PETAR VUKOVIĆ

Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. Birači na izborima za članove i predstavnike nacionalnih manjina su hrvatski državljani s navršenih 18 godina, pripadnici su određene nacionalne manjine i imaju prebivalište na području jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave za koju su izbori raspisani.

Provjeru osobnog statusa u popisu birača, birači mogu provjeriti u drniškom uredu državne uprave, gdje mogu pregledati odnosno zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda, zaključno do srijede, 20. svibnja 2015. godine. Također, pripadnici nacionalnih manjina koji će navršiti 18 godina do dana provedbe izbora, mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom.

Elektroničkim putem to možete provjeriti na stranici www.uprava.hr. Pritom je bitno da znate svoj MBG ili OIB.

Ako do dana zaključivanja popisa birača, odnosno do 20. svibnja, građanin nije u popisu upisan kao pripadnik nacionalne manjine, na dan izbora neće biti upisan u izvatku iz popisa.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background