Leb i sol na vrhu Top-liste prodaje

- 2. veljače 2023.

 

Remaster albuma Kao kakao (Croatia Records) grupe Leb i sol debitirao je na broju jedan Top-liste prodaje domaćih studijskih izdanja. Time je makedonski sastav došao na vodeću poziciju mjerenja rezultata prodaje prvi puta u zadnjih pet godina.

Crvena jabuka se s pločom Neka nova jutra (Croatia Records) nalazi na drugom mjestu, dok je treća pozicija pripala albumu Minut srca mog (acoustic) (Tonika) u izvedbi Jelene Rozge. Nakon objave reizdanja na vinilu, kompilacija sastava Animatori Greatest Hits Collection (Croatia Records) vratila se među najprodavanije na četvrto mjesto. Top 5 ovoga tjedna zatvara prošlotjedni broj jedan – izdanje Nike Turković 11 (Aquarius Records).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 16. siječnja do 22. siječnja 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Leb i sol, Kao kakao (remaster) (Croatia Records)

“Kao kakao” – jedan od najvažnijih izdanja diskografije naših prostora

Ovotjedna lista bilježi ukupno 17 promjena, od čega su dva nova ulaza. Najviši novitet ostvarila je grupa Leb i sol s albumom Kao kakao koji je, povodom 35 godina od izlaska, remasteriran i objavljen na vinilu.

Ploča Kao kakao četvrti je predvodnik liste najprodavanijih domaćih izdanja u Hrvatskoj u isto toliko tjedana. Međutim, za razliku od ranijih vodećih – live album grupe Dalmatino Live 2022 (Dancing Bear), kompilacija sastava Parni valjak Vrijeme ljubavi (Croatia Records) i izdanje Nike Turković 11 – ploča Kao kakao došla je na prvo mjesto kao album objavljen nakon reizdanja.

Album Kao kakao originalno se pojavio 1987. godine i smatra se jednim od najvažnijih izdanja diskografije naših prostora. U razdoblju nakon objave pločā Kalabalak Tangenta, grupa Leb i sol angažirala je klavijaturista Kirila Džajkovskog kao stalnog člana, a snimanju singlova u studiju se, među ostalima, pridružila i pjevačica Beni Dol. Kao samostalne pjesme s izdanja, objavljeni su naslovi Skopje (u koji je interpoliran singl Walk Like and Egyptian grupe The Bangels), Kao kakao, Mamurni ljudi Čuvam noć od budnih, s interpolacijom pjesme grupe Wham! Careless Whisper.

Album grupe Leb i sol je drugi album zaredom (nakon ploče 11 u izvedbi Nike Turković), koji je debitirao na vodećoj poziciji Top-liste najprodavanijih domaćih albuma.

Džentlmeni, Zakon ljubavi (Croatia Records)

Na 34. mjestu liste ovoga tjedna ušlo je novo studijsko izdanje pop tamburaškog sastava Džentlmeni Zakon ljubavi (Croatia Records). S ulaskom albuma Zakon ljubavi, grupa Džentlmeni našla se po prvi puta među najprodavanijima i jedini je predstavnik pop tamburaškog žanra u rezultatima ovotjednog mjerenja.

Na ploči Zakon ljubavi nalazi se ukupno deset pjesama, od kojih su neke ranijih godina predstavljene na festivalima poput CMC Festivala u Vodicama, Zlatnih žica Slavonije u Požegi, Glazbenog festivala šokačke pisme u Pitomači i CMC 200 Slavonija Festa.

Povodom objave izdanja, ali i obilježavanja 25. godišnjice od osnutka, sastav Džentlmeni održat će promociju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Jedinstveni rezultat sastava Stray Kids

Južnokorejski boyband Stray Kids je ostvario jedinstveni rezultat ovoga tjedna, zauzevši prva tri mjesta na Top-listi prodaje stranih albuma.

Izdanje Oddinary (JYP Entertainment) najprodavaniji je strani naslov u Hrvatskoj, čime je sastav Stray Kids nadmašio svoj dosadašnji najbolji rezultat (drugo mjesto u izvještaju od 17. kolovoza). EP Oddinary omogućio je grupi Stray Kids prvi broj jedan od 14. prosinca i ploče Maxident (JYP Entertainment).

Na broju dva ovoga tjedna nalazi se izdanje Maxident, dok je na trećoj poziciji album Noeasy (JYP Entertainment), originalno objavljen 2021. godine. Taylor Swift s pločom Midnights (Universal Music Hrvatska) pripalo je četvrto mjesto, a Top 5 zatvara girlband Twice s EP-jem Between 1&2 (JYP Entertainment).

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama:

Top-lista prodaje_domaća_4. tjedan
Top lista prodaje_strana_4. tjedan


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background