Kreće obnova drniške Poljane

- 23. studenoga 2013.

Drniška Poljana ovakvu kakvu je danas poznajemo, odlazi u povijest.
Kroz desetak dana započet će radovi na njezinom uređenju.
– “Još je preostalo potpisati Ugovor sa izvođačem radova. Prvi radovi očekuju se koncem ovog mjeseca, a konkretniji u prosincu”, kazao nam je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Vrijednost investicije je 3 milijuna kuna. Od čega 2 milijuna kuna su namjenska sredstva bivšeg Fonda za regionalni razvoj, a danas Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove, koja su za Poljanu doznačena još 2008. godine. Milijun kuna osigurano je iz gradskog proračuna.
Radovi podrazumijevaju zamjenu podnog materijala, rasvjete, zamjenu drveća, te izgradnju prilaza za osobe sa invaliditetom iz ulice Kardinala Alojzija Stepinca.
– “Nove ploče su kamene, dolit. Na natječaj se javilo šest tvrtki, sve su se javile sa tim kamenom, što je i prijedlog konzervatora, samo je jedna tvrtka ponudila kamen koji je Kastavski sivac, a što konzervatori ne prihvaćaju.
Kamen je debljine od 8 do 10 centimetara, ovisno na kojem će položaju na Poljani biti postavljen. Sve tvrtke za kamen su priložile tehničke karakteristike i ateste Instituta za građevinarstvo Hrvatske (IGH). Riječ je o kamenu različitih kamenoloma, a odabran je dolit tvrtke ‘Graditelj svratišta’ d.o.o., koji je iz kamenoloma na Mosoru.
Što se sadnog materijala tiče po prijedlogu struke (tvrtka ‘Jadro’ i druge) uglavnom će biti zastupljena lipa. Vodili smo računa da to ne bude drveće koje ima jako ili ‘plivajuće’ korijenje, koje bi s vremenom podignulo kamene ploče. Kao ideju razmatrali smo i domaću koštelu, ali se od sadnje odustalo upravo zbog njezinog korijenja. Po savjetu struke bit će još i drugog drveća, ali ostavimo ponešto i za iznenađenje građanima. Što se rasvjete tiče, više neće biti klasični stupovi kao do sada već metalno lijevani”, istaknuo je gradonačelnik Begonja.

‘Graditelj svratišta’ je renomirana tvrtka sa preko 350 zaposlenih, a koja ima dugogodišnju obiteljsku tradiciju građevinskog poduzetništva koje je uspješno opstalo na tržištu više od 28 godina. Njihov rad je primjerice uređenje glavnog kninskog trga Ante Starčevića.

Poljana bi trebala biti gotova do travnja 2014. godine, rok izvođaču radova je 120 dana a jamstvo na radove 5 godina.

Poljana je kroz povijest mijenjala svoj izgled, ali i ime.

– “Drniš je nastao na Gradini u 15. stoljeću. Na Gradini je bila i zgrada Općine. No koncem 18. stoljeća Venecija zgradu suda gradi na prostoru današnje zgrade Grada Drniša. Okolni prostor se s vremenom sve više definira pa se tako i Poljana kao središnji gradski trg počela formirati krajem Venecijanske vlasti. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije zvala se Poljana kralja Petra, poslije se zvala i Poljana Narodnog oslobođenja, pa i Poljana Druga Tita. Najduže se ipak zvala samo Poljana”, kazao nam je viši kustos Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina.

Najznačajnije promjene dogodile su se koncem 60-tih godina prošlog stoljeća kada je po prvi puta popločana i to pločama koje se velikim dijelom i danas na njoj nalaze, a koje će biti iskorištene za popločavanje pojedinih ulica u staroj gradskoj jezgri, te dio pri uređenju okoliša Doma kulture. U međuvremenu će biti složene i uskladištene u krugu drniškog komunalnog društva RAD d.o.o.

U eteru drniškog radija uspomenu na Poljanu posebno čuva naš kolumnist Drnišanac.

U svojim kolumnama nekoliko puta istaknuo je vrijednost i značaj Poljane u srcima njezinih građana naglašavajući posebno ono vrlo značajno a oku nevidljivo. Uspomenu na Poljanu i sentimentalnu vezu Drnišana sa lingerama (ringerama), šentadama …
– “Šarm i ljepota dalmatinskih gradova među ostalim je i u tome da imaju centralno mjesto, trg, u kojemu je srž života. U Drnišu je to Poljana, bez nje ne bi bilo središta življenja.
Puno je značila za život ovog grada. Od one zemljane kada se na njoj igralo kolo da se sve prašilo, preko prvog postavljanja ploča kada sam ja još bio osnovnoškolac, pa sve do ovih najava njezinog nužnog obnavljanja i uređenja.
Uvijek je bila mjesto gdje su se ljudi sretali, šetali, zabavljali, zaljubljivali. Na Poljani su se održavali politički skupovi, glazbene priredbe, kulturne manifestacije, sportski događaji, gospodarski sajmovi.
Ja osobno najviše volim uspomenu na punu Poljanu, na onaj moment kada je Gimnazija na Poljani bila prepuna srednjoškolaca, kada se radilo cijeli dan a šesti sat druge smjene završavao je predvečer. Mi koji smo ranije završili čekali smo na Poljani kako bi vidjeli lijepe djevojke, u plisiranim kotulićima i u bluzama sa merlama. Poljana puna mladosti je nezaboravan prizor.
Znalo se i tko se kuda šeta po Poljani, pa gore dolje po par sati. Do Podvornice, iza drvoreda bili su ozbiljniji ljudi, nastavničko vijeće i političari, po sredini pučani, a mi mladi bili smo po lingerama. Bit će mi žao ako Poljana budućim generacijama prestane biti mjesto gdje će se susretati i mudrovati o svemu i svačemu. Sve nas je manje u gradu, pa je manje i onih koji se susreću i šetaju po Poljani, ipak se tradicija koliko toliko održava. Unatoč tomu što je moderno doba mlade generacije odvelo pred kompjutore, i svuda pa i na kavu idu autom što je u Drnišu zaista nepotrebno. Veselim se njezinom obnavljanju, bit će to stara dama u novom ruhu”, zaključio je za ‘Žute minute’ Drnišanac Đuro Perlić.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background