Klapa Drniš odbila novac iz gradskog proračuna

- 21. ožujka 2018.

Komisiji za dodjelu financijskih sredstava za rad udruga koje su svoje programe prijavile na natječaj Grada Drniša za 2018. godinu prigovor je uložila Klapa Drniš.

U prigovoru navode kako im nije jasno čime su se članovi te komisije rukovodili prilikom dodjele sredstava iz gradskog proračuna Grada Drniša i koji su bili uvjeti po kojima je odluka donesena te su stajališta da je riječ o politički montiranoj odluci.

Klapi Drniš naime za ovu godinu dodijeljeno je 5 tisuća kuna što je za više od 50 % manje u odnosu na iznos koji je prethodnih godina dobivala iz gradske blagajne a što drže lošim po pitanju razvoja kulture i klapske pisme u ovom dijelu Dalmacije.

U prigovoru iz klape Drniš ističu kako godišnje imaju oko 80 nastupa, na raznim međunarodnim, državnim, županijskim i lokalnim susretima, misnim slavljima, pučkim veselicama, humanitarnim koncertima. A nabrojili su i brojne godišnje rashode. Klapa Drniš, navode, ima i probe 2 puta tjedno, knjigovodstveni servis plaćaju tisuću kuna, stručnom voditelju pokrivaju putni trošak iz Šibenika u visini od 2 tisuće kuna mjesečno, plaćaju režije, potrošni materijal.  Određeni trošak iziskuje i tehnički pregled i osiguranje vozila kojeg imaju, bez kojega ne bi, tvrde, mogli normalno funkcionirati a nabavili su ga bez pomoći Grada Drniša.

Samo prošle godine sudjelovali su i na 15-tak posljednjih ispraćaja istaknutim građanima drniškog kraja, braniteljima i osobama mlađe dobi, bez ikakve naknade.

Odnos Grada Drniša prema Klapi Drniš počeo se mijenjati, konstatiraju, nakon što su pojedini članovi klape pristupili političkoj stranci koja nema isti predznak kao aktualna drniška gradska vlast.

U prigovoru kojeg je potpisao predsjednik klape Goran Ercegovac još se navodi kako su članovi klape dragovoljci Domovinskog rata i pita se zar im treba stranačka pripadnost za pjevanje Hrvatske himne?

Poručuju da ispada kako je Gradu Drnišu draže baciti desetke tisuća kuna u vjetar kako bi iz drugih mjesta u Drnišu gostovale razne druge klape, zborovi, vokalno instrumentalni sastavi.

Ujedno ističu kako Klapa Drniš posljednje tri godine nije pozvana na nijedan događaj kojeg organizira Pučko otvoreno učilište Drniš, te jedini nisu u spotu Turističke zajednice Grada Drniša. Nema ih ni na Internet stranici Pučkog učilišta a među prvima su sudjelovali u organizaciji Večeri pasionske baštine  na kojoj također više ne nastupaju.

Članove komisije otvoreno pitaju zar nije šteta da klapa Drniš cijelo korizmeno pa i božićno blagdansko vrijeme ne nastupa u Drnišu a gostuje u crkvama diljem Hrvatske?

Na koncu zaključuju – nitko i ništa neće uništiti klapu Drniš.

Gradu Drnišu vratili su nepotpisani ugovor, odbijaju primiti i tih 5 tisuća kuna i poručuju da ovakvim načinom rada više štete ugledu Grada Drniša nego klape Drniš.

Prigovor je upućen gradonačelniku Drniša, zamjeniku gradonačelnika, predsjedniku gradskog vijeća, svim članovima Komisije za dodjelu financijskih sredstava te svim predsjednicima političkih stranaka na području Garda Drniša.

 

 


Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian