Iz šibenskog Vodovoda ponovno se nisu odazvali sastanku zbog vode na Pokrovniku

- 25. svibnja 2012.

Predstavnici Šibenske tvrtke “Vodovod i odvodnja” ponovno se nisu odazvali na sastanak kojega je u Pokrovniku organizirao tamošnji mjesni odbor zbog problema kojih naselje ima sa opskrbom vodom.

Mještani Pokrovnika ogorčeni su što se stvari nisu pomakle sa mrtve točke ni osam mjeseci od kako su tadašnji državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Karlo Gjurašić i gradonačelnik Drniša Ante Dželalija potpisali Ugovor o sufinanciranju komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu Pokrovnika, Sedramića i Pakova Sela. Vrijednost ukupne investicije je 2 milijuna kuna, a ministarstvo se obvezalo sudjelovati sa milijun kuna, Vodovod i odvodnja Šibenik koje gospodari tim područjem sa 500 tisuća, te Grad Drniš sa 500 tisuća kuna. U međuvremenu se dogodila smjena vlasti na državnom vrhu i ugovor nije realiziran. Novi ministar Branko Grčić još uvijek nije odgovorio na mnogobrojne upite Grada Drniša te MO Pokrovnik o sudbini potpisanog ali ne i realiziranog Ugovora.

Prema riječima Josipa Lucića predsjednika Mjesnog odbora Vodovod i odvodnja ima troškovnik prema kojemu bi za radove samo na Pokrovniku trebalo milijun i 800 tisuća kuna. Mještani imaju primjedbe i na trasu cjevovoda koju po projektu predlaže šibenski Vodovod, a za koju smatraju da se može skratiti što bi utjecalo i na visinu investicije. Njihovim prijedlogom uštedjelo bi se kilometar cjevovoda, odnosno iskopa, asfalta i cijevi. Ukupna dužina dionice koja bi se trebala obnoviti više ne bi bila dva kilometra i dvjesto metara već upola manja.

Predsjednik drniškog Gradskog vijeća mr. sc. Josip Begonja podsjetio je da od ukupno predviđene investicije bez PDV-a vrijedne dva milijuna kuna za završetak vodoopskrbe Sedramića trebalo je otpasti oko 15 posto ili 300 tisuća kuna, za Pakovo Selo oko 25 posto ili 500 tisuća kuna te za prvu fazu radova na Pokrovniku oko 60 posto ili milijun i 200 tisuća kuna.

Hoće li se ugovor ispoštovati ili neće upitno je, kazao je Begonja, dodajući kako je jedino sigurno to da je u drniškom proračunu osigurano 500 tisuća kuna. Postoje obećanja šibenskog vodovoda da su oni učinili isto.

Begonja je istaknuo kako taj novac nije namijenjen samo za Pokrovnik, već dio i za Sedramić i za Pakovo Selo. Kazao je kako očekuje da će još novca sukladno mogućnostima osigurati u proračunu za sljedeću godinu o čemu se treba konzultirati s gradonačelnikom te je izrazio žaljenje što nitko iz šibenskog vodovoda ponovno nije došao na dogovor.

Župan Šibensko kninski Goran Pauk istaknuo je kako ovakvi projekti nisu u nadležnosti Županije a s obzirom na aktualnu situaciju u zemlji ne vjeruje da će država osigurati bilo kakva sredstva.

Naglasio je kako problem isključivo u nadležnosti jedinice lokalne samouprave odnosno Grada Drniša i te šibenskog Vodovoda koji ima svoj plan kapitalnih ulaganja, jer 89 lipa po kubiku građani izdvajaju za investicije ali mreža je isključivo u nadležnosti Grada.

Župan je kazao kako se treba pokriti sa novcem koji postoji od Vodovoda i Grada Drniša te predložio da se krene sa radovima u fazama. Obećao je daljnje lobiranje kod resornog ministarstva da se potpisani ugovor realizira iako je vrlo skeptičan.

Nakon što se predstavnici Vodovoda nisu odazvali na niz sastanaka sinoć je iskazana inicijativa da se novi sastanak organizira u Drnišu na poziv gradonačelnika Grada Drniša.

Pokrovničani nemaju vode za osnovne potrebe zbog malog profila cijevi i slabog pritiska. Vodovodna mreža napravljena je davne 1957. g. i priključena na javnu česmu. Danas u selu živi oko 250 stanovnika i ima 70 vodobrojila, pa sadašnji promjer cijevi nije dovoljan za njihove potrebe.

Umorni su od praznih obećanja različitih političkih struktura kada će doći do rekonstrukcije dotrajale i u ratu oštećene vodovodne mreže.

Problemi ih prate od ožujka do listopada, kada zbog malog profila cijevi odnosno slabog pritiska nemaju vode za osnovne životne potrebe. A uredno plaćaju račune za vodu, koju nemaju.

pokrovnik


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian