I u Drnišu mirno okupljanje odgojiteljica povodom izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

- 9. ožujka 2022.

U više od 50 gradova diljem Hrvatske, uključujući Drniš, jučer su održana mirna okupljanja radnika i radnica u dječjim vrtićima povodom izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Predložene izmjene smatraju neprihvatljivim po više osnova, no krajnje problematičnim smatraju prijedlog izmjena odredbi Državnog pedagoškog standarda (DPS), posebno u onom dijelu koji se tiče omjera broja djece i odgojitelja u pojedinim grupama.

– “Državi, Vladi i Ministrima “puna su usta” priča o dobrobiti djece. Svi su složni oko važnosti kvalitetnog odgoja i obrazovanja od najranije dobi. Složni su oko važnosti poticajnih uvjeta u kojima će svako dijete ostvariti svoj puni potencijal, a istovremeno, u Prijedlogu izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, predlažu ukidanje odredbi DPS-a, koje žele svesti na razinu Pravilnika. Na taj će se način podržati dosadašnje stanje te će se otvoriti prostor da bude i gore. I u ovom trenutku odgojiteljice rade u jasličkim grupama i s 20 djece, a u vrtićkim grupama se taj broj penje i na 25, 30 djece. Usvoji li se ovakav zakon i ukine DPS, ministar će Pravilnikom moći odrediti koliki će broj djece biti u grupama, a dijete će biti samo broj u Pravilniku ministra”, poručuju u zajedničkom priopćenju Udruga SIDRO, Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, ‘Krijesnice’- udruga odgajatelja, ‘Verižice’- udruga odgajatelja iz Dubrovnika, ‘Terina’ – udruga odgajatelja iz Vukovara, Udruga odgajatelja dječjih vrtića Zagreb.

Dodaju kako u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja rade pretežno žene, odgojiteljice, spremačice, stručne suradnice, kuharice. Na njihovom radu, stručnosti, kompetencijama, emocionalnoj podršci i entuzijazmu počiva cjelokupni sustav. One su te koje stvaraju sigurne, kvalitetne i poticajne uvjete u kojima djeca u najranijojoj dobi rastu i razvijaju se, a država i sustav ih ni na koji način ne podržavaju.

No njih je sve manje, navodi se u priopćenju medijima, umorne su, iscrpljene, na bolovanjima, odlaze raditi u druge sektore i kronično ih nedostaje na tržištu rada. Za takvo stanje su prije svega krivi teški uvjeti rada i u nekim općinama i gradovima sramotno niska materijalna prava.

-“No, vladajući “peru ruke”, odgovornost za ulaganje u sustav spuštena je na lokalnu razinu, a svi znamo da su regionalne razlike velike. Rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja vide u prekvalifikaciji učitelja.” – kaže devet predstavnika sindikata i udruženja.

-“No, odgojiteljice s tim prijedlogom nisu zadovoljne. Smatraju da se na taj način obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije, te sav rad i trud koji su uložile tokom studija. Odgojiteljica je prva učiteljica, a vrtić prva stepenica obrazovanja i to niti jedan zakon ne smije osporiti.

Radnice i radnici u dječjim vrtićima u Hrvatskoj današnjim su akcijama rekli odlučno NE ukidanju odredbi DPS-a i odlučno NE učiteljima u dječjim vrtićima, pod uvjetima kojima je to predviđeno izmjenama i dopunama Zakona, te su najavili da neće stati s pritiskom prema zakonodavcu! – zaključili su. 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background