Hodočašće u Sarajevo i središnju Bosnu

- 21. listopada 2013.

Pedesetak hodočasnika iz drniške župe i župe Rupe proteklog vikenda, predvođeni visovačkim gvardijanom fra Matom Gverićem , boravilo je na hodočašću u Sarajevo i središnju Bosnu.
Jučer 20. listopada kada se obilježavao Svjetski dan misija ili Misijska nedjelja bili su na središnjoj svetoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Na misi kojoj su noazočilibrojni vjernici , kao gosti nastupili su članovi muškog pjevačkog zbora iz Osijeka koji su potom na trgu ispred katedrale izveli prigodan koncert.Katedrala Srca Isusova je stolna crkvaVrhbosanske nadbiskupije i ujedno župna crkva istoimene župe. Nalazi se u sarajevskoj općini Stari Grad, na atraktivnoj lokaciji do koje vode glavne gradske šetnice. Od 1889., kad je blagoslovljena, stožer je duhovnog života katoličkog puka u Sarajevu. U Sarajevu posjetili su i povijesnu jezgru Baščaršiju , te vrelo Bosne.

Radio Drnis.hr

Tijekom dvodnevnog boravka u BiH hodočasnici su najprije posjetili franjevački samostan Gorica u Livnu istaknuto kulturno središte gdje je pod vodstvom franjevaca u samostanskim prostorijama djelovala je prva osnovna škola u Livnu. U ovom samostanu koji je dobio prvi dozvolu gradnje za bujuruldiju-pismenu zapovijed pašinu a na temelju nje i ferman (nalog) za gradnju crkve i samostana, jedno vrijeme je bio bosanski novicijat i franjevačka teologija.
Potom je uslijedio posjet crkvisv .Ante u Bugojnu,poznatoj kao jedna od najvećih crkava u Bosni i Hercegovini .U dvorištu velebne bugojanske crkve s desne strane u zelenilu i cvijeću stoji veliki kip sv. Ante (2,75 m), rad Ivana Meštrovića. Riječ je zapravo o replici kipa kojega je Meštrović radio za beogradsku franjevačku crkvu sv. Ante 1956. godine.
UNovom Travnikuobišli su novosagrađenu crkvu Presvetog Trojstva, koju je upravo toga dana blagoslovio nadbiskup i metropolita vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.Putovanje je nastavljeno do ratne bolnice u Novoj Biloj do koje vodi ulica Ante Vlajića, Miljevčanina koji je stradao kao vozač tijekom humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”. Konvoj koji je trajao 14 danasastojao se od 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, ali i vjeru Hrvatima u Lašvanskoj dolinida nisu sami.

Radio Drnis.hr

Noćenje je organizirana u suvremenom lječilišnom kompleksu u Fojnici, gradiću smještenom u dolini Fojničke rijeke na nadmorskoj visini od 620 m. Nad gradom dominira impozantni samostan Duha Svetog ,a posebno se ističe samostanskimarhiv s bogatom i vrlo raznovrsnom i vrijednom građom. U njemu se čuvaju dokumenti od posebne važnosti kako za franjevačku tako i za opću bosansku povijest.
Osobito dojmljiv bio je posjet jedinom bosanskim samostanu sestara Klarisa u Brestovskom, zanimljivo je bilo vidjeti redovnice koje su posvetile svoj život Bogu, služeći mu “iza rešetaka”.Danas u samostanu živi sedam sestra s doživotnim zavjetima koje su na kraju zapjevale sa našim hodočasnicima.
Područje koje su ovog vikenda posjetili hodočasnici predvođeni kao i uvijek nadahnutim vodičem fra Matom Gverićem,nekad je bilo područje u kojem su živjeli brojni Hrvati .Danas nakon rata devedesetih iako duboko povijesno ukorijenjeni u tim krajevima Hrvatski su postali manjina,a upravo katolička crkva i „ujaci” kako ovdje zovu fratre drže ih na okupu .
Po povratku na kratko obišli su i najljepši grad na Neretvi, kulturno ,političko i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini -Mostar.

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

Radio Drnis.hr

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background