Hodočašće članova Lige protiv raka u Ramu-Šćit

- 25. svibnja 2015.

Foto: Anita Vukušić

Liga protiv raka grada Drniša koja broji 60 tak članova, mahom žena operiranih od malignih bolesti i volontera, uspješno više od deset godina provodi niz javnozdravstvenih akcija. Misija udruge je pružanje psihosocijalne pomoći ženama oboljelim i operiranim od raka, podizanje svijesti stanovništva kroz edukativne akcije i predavanja o važnosti prevencije i ranom otkrivanju malignih bolesti, ali i zajedničko druženje . Uz tradicionalno druženje na “Zdravom doručku” , svake godine organiziraju se i jednodnevni izleti poput nedavnog u planinarskom domu na Promini , te hodočašća . Ove nedjelje jednodnevno hodočašće za članove i volontere organizirano je u susjednu BiH, u Ramu-Šćit.

Blagdan Duhova ili Dove, kako se u Rami govorilo, tako je 40-tak članova lige provelo u Rami gdje su sudjelovali na svečanoj svetoj misi u crkvi u sklopu samostana Šćit. Franjevci su samostan u Rami sagradili u 15. st., prije dolaska Turaka . Godine 1687. zajedno s dijelom katolika kako bi se obranili od Turaka, sele u Cetinsku krajinu kada su sobom ponijeli i Gospinu sliku, koja se danas nalazi u franjevačkoj crkvi u Sinju. Koju su po povratku iz Rame posjetili članovi drniške Lige protiv raka.

Dodajmo kako Šćit ,nakon što je izgrađeno akumulacijsko jezero koje je potopilo velika područja Ramske doline, ostao na malom poluotočiću zajedno s franjevačkim samostanom i crkvom. Tu su danas smješten i jedinstveni etnografski muzej, Kuća mira i umjetnička galerija. To je danas jadan od umjetnički najbolje uređenih sakralnih prostora Provincije Bosne Srebrne kojoj pripada i samostan Šćit.

Foto: Anita Vukušić

Foto: Anita Vukušić

Foto: Anita Vukušić

Foto: Anita Vukušić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background