Hoće li biti održan 5. Festival pršuta Drniš 2018.?

- 2. ožujka 2018.

Održavanje 5. Festivala pršuta koji bi se u rujnu trebao dogoditi u Drnišu pod velikim je upitnikom.
Odmah po završetku lanjskog sajma gradonačelnik Drniša Josip Begonja objavio je da Grad Drniš prvenstveno organizacijski toliko veliku manifestaciju ne može više sam iznijeti.
I još tada bilo je govora kako bi bilo najbolje da organizaciju na sebe preuzme Udruga proizvođača drniškog pršuta. No riječ je o neprofitabilnoj udruzi kojoj je, kako sada stvari stoje, Festival pršuta također preveliki zalogaj.

U srijedu je održan posljednji u nizu sastanaka a svoje stavove iznijeli su gradonačelnik Drniša Josip Begonja, te pršutari Drago Pletikosa i Niko Tarle. Pomoć je tražena od Turističke zajednice Grada Drniša pa je sastanku nazočila direktorica Josipa Čupić, od LAG-a Krka o čemu se izjasnila voditeljica ureda Ivona Malenica, te od Pučkog otvorenog učilišta Drniš i ravnatelja Davora Čupića.
Svi su manje više istog stava, problem je najviše u organizaciji, kadru, a potom i u novcu.

Dosadašnji dugogodišnji predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Zvone Marin podnio je neopozivu ostavku na to mjesto a izborna skupština održati će se u svibnju. Do tad vršitelj dužnosti predsjednika udruge je Drago Pletikosa a koji nam je kazao:
– ‘Udruga pršutara sastala se bila u ponedjeljak, 26. veljače, i tad je predsjednik udruge Zvone Marin podnio neopozivu ostavku na svoje mjesto.
Mi smo kao prvo neprofitabilna udruga. Nas je 13 proizvođača i stava smo da bi nositelj ipak trebao biti Grad Drniš. A mi da budemo podrška. Sve je još otvoreno za pregovore, i sve ćemo vidjeti. Nama nije bitna promocija, mi naš proizvod i bez festivala plasiramo. Ali je značajno za Drniš koji je kolijevka pršuta u Dalmaciji i Hrvatskoj. Bez obzira što danas postoji i istarski, krčki, dalmatinski ali naš pršut ima svoju priču i povijest.
Većinu sajmova koje ja posjećujem, a puno ih je, organiziraju ili jedinica lokalne samouprave ili turistička zajednica. Osim Sinja gdje je organizator Poduzetnički centar Sinj.
Vrijeme ide jako brzo ali ja se nadam da ćemo ipak postići dogovor i da će sajma biti ne toliko zbog naše prodaje ili nekakve naše računice koliko zbog druženja i uzvratnih posjeta onih kojima mi idemo’, kazao nam je Drago Pletikosa. Na pitanje kakvog je stava udruga da se ubuduće za sajam plaća kotizacija odgovara:
– ‘To se sve mora dobro sagledati. Pa eto neka se možda i plaća, nekakva simbolična naknada. Mi smo bili kod drugih, pa kod njih plaćamo kotizaciju ali je riječ o jednom drugom nivou manifestacije’, istaknuo je Pletikosa.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja kaže da ako gledaju dosadašnja pojedinačna sredstva od svih ostalih pokrovitelja Grad Drniš odvaja najviše novca. Od ostalih pokrovitelja ili suorganizatora Šibensko kninska županija primjerice izdvoji tridesetak tisuća kuna, ministarstvo poljoprivrede 25 tisuća kuna a Grad Drniš planira 50 tisuća za ovu godinu u proračunu.
– ‘Grad više ne može biti organizator ili nositelj projekta. Oko milijun i 200 tisuća kuna sveukupno je utrošeno u festival u protekle četiri godine. To nije malen novac. S druge strane sve je svima bilo besplatno. Nije se naplaćivalo ni sudjelovanje izlagača, ni ulaznice posjetiteljima, najam štandova, a nastupale su estradne zvijezde, dijelila se hrana, netko je to morao platiti a plaćao je Grad.
Više nismo potpomognuto područje što bitno utječe na strukturu našeg proračuna i obzirom na trenutna raspoloživa sredstva mi sebi više ne možemo dopustiti da se upuštamo u organizaciju i financiranje te manifestacije u obimu kako je to bilo do sada.
Nadam se da će to netko drugi preuzeti na sebe. Na primjer zašto organizator ne bi bila Turistička zajednica Grada Drniša?
U dijelu pomoći u smislu pripremnih radova na raspolaganju će i dalje biti naša komunalna poduzeća, kao i radnici zaposleni preko programa javnih radova.
Mišljenja sam da bi Udruga proizvođača drniškog pršuta trebala dati značajniji doprinos u cijeloj priči, koji je do sada izostao.
Bez obzira, kako je kazao jedan njihov član, što oni nemaju od toga neku konkretnu promociju jer bio sajam ili ne to neće utjecati na njihovo poslovanje. A onda se postavlja pitanje: Kome treba festival? Kome treba taj marketing? Gradskoj upravi svakako ne, jer to nije ni naša temeljna zadaća sukladno zakonskim odredbama. Mi to naprosto ne možemo. Postoji i Zakon o fiskalnoj odgovornosti gdje sam ja odgovoran za trošenje javnog novca i ne želim doći pod povećalo nijednog nadzornog tijela zašto sam nešto radio a nisam trebao, obzirom na raspoloživa sredstva.
Kazano sportskim rječnikom mi smo dodali loptu u šesnasterac a sad je na drugima da zabiju gol’ – kazao je gradonačelnik Begonja.

Konkretan zaključak još uvijek nije donesen, osim toga da će se još razgovarati i pokušati pronaći rješenje tko je taj tko bi mogao i trebao organizirati 5. mali jubilej drniškog Festivala pršuta.

Zvone Marin na temu svoje ostavke na facebook stranici Radio Drniša ostavio je pak poruku: ‘Dragi moji Drnišani, kao osnivač Udruge i pokretač EU zaštite brenda Drniškog pršuta izuzetno sam ponosan na dosadašnje rezultate. Moje ideje daljnjeg razvoja brenda Drniškog pršuta, među koje spada i razvoj Festivala pršuta nisu bile istovjetne idejama dijela članova Udruge i Grada, radi čega sam se povukao.
Nadam se da će se naš Festival i dalje održavati jer je Drniški pršut najjači gradski i županijski brend. Živio nam naš Drniški pršut!’.

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background