Grožđe kvalitetno – unatoč mrazu, suši i tuči

- 11. rujna 2017.

Vremenske prilike nisu nimalo bile blagonaklone vinogradarima. Vinograde je pogodio mraz i to krajem travnja, u trenutku kada se mraz najmanje očekivao. Osim mraza pogodile su nas velike suše, požari, a prije desetak dana i tuča veličine oraha.

-U određenom trenutku mislili smo da će biti loša godina i vrlo loš period za vinogradare. Međutim stvar se odigrala zadovoljavajuće. Imamo situacija gdje je na određenim lokacijama bilo stvarno loše, ali ne baš tako loše kao što smo mislili. Štete su na nekim područjima malo veće, negdje malo manje, a negdje ih i nema ili su dobro došle jer su reducirale velike količine koje naši ljudi znaju ostaviti u vinogradu. Pojedini vinogradari bi mogli imati jako dobru godinu. – kazao nam je Marijo Tomić pročelnik Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije.

Unatoč vremenskim neprilikama štete nisu bile velike i ovu godinu se očekuje kvalitetno grožđe. To naravno ovisi i o kemijskim aspektima kao što su kiseline i šećeri. Zato je potrebno obaviti kontrolu i ne čekati s berbom.

-Prijavljenjih šteta od suše, koliko ja znam nema, što se tiče požara malo ili gotovo ništa, štete od mraza su prošle puno bolje nego su tada izgledale. Objektivno imamo solidnu situaciju gdje će u nekim vinogradima biti jako dobri rezultati berbe i pritom mislim na kvalitetu grožđa. S druge strane moram reći da je godina specifična i moram preporučiti svim ljudima da osim mjerenja šećera u grožđu, svakako naprave i mjerenje kiselina jer je vrlo specifična godina. Imamo neke podatke da su na Merlotu šećeri dosta dobri, a kiseline relativno niske, takve vinograde treba brati, čekanje ne dolazi u obzir. – kazao je Marijo Tomić.

Foto: Arhiva Radio Drniš


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian