Grom udario u kamenu kuću na Gradini i teško oštetio dva vozila i tri susjedne kuće

- 9. lipnja 2018.

Uslijed jakog grmljavinskog nevremena koje je noćas pogodilo šire drniško područje, grom je udario u ruševine stare kamene kuće na drniškoj Gradini sa koje se kamenje razletjelo po okolnim susjednim kućama i automobilima te ih jako oštetilo.

Riječ je o objektu zaštićene kulturne vrijednosti, u Drnišu poznatom kao kuća Nakića na kojoj je sukladno uputama konzervatora potrebno učiniti privremenu zaštitu radi sprječavanja ugroze prolaznika pokraj objekta.

Grad Drniš jutros je angažirao domaćeg poduzetnika građevinara koji će danas pristupiti sanaciji krovišta pogođenih kuća a trošak će snositi Grad Drniš – kazao nam je gradonačelnik Josip Begonja.

Što se tiče oštećenih vozila potrebno je sa osiguravajućim društvom utvrditi modalitete odštete.

PP Drniš je napravila očevid.

Na teren su  izašli pripadnici JVP Drniš, djelatnici Gradske čistoće Drniš, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Oba oštećena vozila vlasništvo su obitelji Hrga,

– ‘ Grom je tako jako udario da sam pomislila da je granata. Djeca su se uz krik probudila. Kad sam pogledala vani imala sam što vidjeti ali hvala Bogu pa je nastala samo materijalna šteta.

Apeliram u ime svih nas koji živimo uz taj objekt, pokraj kojeg svakodnevno prolazimo mi i naša djeca da se učini hitna sanacija jer je izravna prijetnja našim životima.

Suprug mi tek stiže s puta, u šoku je, prije par dana samo tek kupili novi auto a on ga još niti vidio nije, ispričala je za Radio Drniš Milena Potkrajšek  Hrga, dok je čekala predstavnike osiguravajuće kuće da dođu pregledati štetu na vozila, dodajući kako je njoj i brojnim susjedima nastala i velika šteta na bijeloj tehnici, pregorjeli su televizori, hladnjaci, i slično.

– ‘Stalno se mislim što bi bilo da se kuća urušila prema našoj kući umjesto na suprotnu stranu i zahvalna sam što se nije dogodila veća tragedija. Nadam se iskreno da će netko reagirati i pristupiti ozbiljno ovom problemu’ – naglasila je Milena Potkrajšeg Hrga.

Konzervator Ivo Glavaš nam je kazao kako je to objekt Serdara Nakića Vojnovića, iznimno povijesno važan,
– ‘Jer kad su Osmanlije posljednji put napale Drniš, on se branio iz te kuće koja ima i oružarnicu i na neki način je i fortifikacijski objekt’, kazao nam je Glavaš.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Šibeniku propisati će hitnu zaštitnu skelu kako ne bi više dolazilo do daljnjeg urušavanja te će se zatražiti od Ministarstva kulture interventna sredstva za to kulturno dobro.

Na Facebook stranicu Radio Drniša sa komentarima su se javili i drugi mještani četvrti Gradina i pišu: ‘Velika Jovića stara kamena kuća, odmah do minareta i šetnice je također u trulom stanju i pitanje je dana kad će kompletna pasti, a visoka je nekih 15-tak metara. Ulica uz nju je jako prometna i nas prve susjede jako brine, jer svaki put kad pada kiša ili jaki vjetar s nje na cestu i oko nje padaju kamenja. Ovo sve potkrjepljujem fotografijama koje posjedujem. Stoga ovim putem apeliram na gradsku upravu da napokon poduzme nešto po tom pitanju’. – Ivan Cigić.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background