Gradu Drnišu odobrena EU sredstva za projekt razvoja turizma uz NP Krka

- 26. veljače 2014.

Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje izvijestila je Grad Drniš kako je projekt “Razvoj turizma na rubnim područjima Nacionalnog parka Krka”, u potpunosti prihvaćen sukladno aplikaciji Grada Drniša, što znači da će biti sufinanciran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA – komponenta III c.
Grad Drniš obvezan je do 10. ožujka 2014. godine dostaviti SAFU-u nadopunu dokumentacije (revizijski nalaz, mišljenje konzervatora, mišljenje nadležnog ureda za prostorno planiranje).

Ukupna vrijednost projekta je 680 tisuća eura, od čega bi Grad Drniš kao i ostali partneri na projektu trebali osigurati 20 posto sredstava (u dvije proračunske godine), a to su drniška Turistička zajednica, Regionalna razvojna agencija Šibensko kninske županije, županijska Javna ustanova zaštićene prirodne vrijednosti, te Gradski muzej Drniš.

Potpisivanje ugovora očekuje se kroz mjesec svibanj.

Projekt aktualne drniške gradske vlasti odnosi se na razvoj turizma na području grada Drniša, kanjona Čikole i miljevačkog platoa.

– “Cilj projekta je potaknuti poduzetništvo i novo zapošljavanje kroz razvoj turizma”, kazao nam je gradonačelnik mr.sc. Josip Begonja. 

U tom smislu namjera je razvijati i promovirati turističku ponudu temeljenu na izvornosti i atraktivnosti područja uz Nacionalni park, kroz uređenje kulturnih i rekreacijskih lokaliteta, te razvoj i podršku nositeljima turističkih djelatnosti, poput obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Planirane aktivnosti uključuju:

  • Rekonstrukciju stare mlinice / vodenice na Čikoli i prilaznog puta od drniške Gradine
  • Uređenje, označavanje i izrada smartphone aplikacije za 54 kilometra biciklističkih staza na području Miljevaca i Trbounja
  • Uređenje i opremanje 40 lokacija u kanjonu Čikole za slobodno penjanje, istraživanje i konzerviranje
  • Pripremu za posjet turista špilje Štrikinica u kanjonu Čikole
  • Uređenje 10 km ruta za kanjoning, vidikovac, parking i šetnice nad donjim tokom Čikole, te izgradnju zip line-a

Podsjetimo, u studenom prošle godine projekt je prošao prvu ocjenjivačku stepenicu evaluacijske komisije SAFU-a, prema konačnom cilju, dobivanju sredstava iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA III c.

drnis


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background